“Главболгарстрой” ще строи новото германско посолство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459213 www.24chasa.bg
Хайко Маас СНИМКА: РОЙТЕРС

Външният министър Хайко Маас прави първа копка в София

Българската строителна компания “Главболгарстрой” ще строи сградата на новото германско посолство в София, съобщиха от германското посолство.

Първа копка на новата мисия ще бъде направена в понеделник от министъра на външните работи на Германия Хайко Маас и българската му колежка Екатерина Захариева.

Маас пристига в неделя у нас по нейна покана.

Новото посолство е част от стратегията на Берлин за увеличаване на сигурността в своите мисии след увеличаване на терористичната заплаха в света.

Новото посолство ще е на терена до сегашното на улица “Фредерик Жолио Кюри”. Теренът е собственост на федералната република и е с площ 11 470 кв. м. От тях 7750 кв. м са незастроени. Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг. След проведен конкурс за изпълнител е избрана “Главболгарстрой” АД.

Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството няма да прекратява или ограничава работата си с български граждани в нито един момент. Новото посолство ще е готово до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата сграда и пълното финализиране на проекта - до края на юли 2021 г.

От посолството уточняват, че изпълнението на строителството ще се прави по възможност с местни строители и материали.

На церемонията по първата копка Маас и Захариева ще поставят т.нар. капсула на времето. В нея ще има паметна монета “100 години Баухаус”, Конституцията на Германия по повод нейната 70-годишнина и парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена.

В програмата на външния министър на Германия са включени разговори освен със Захариева и с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, както и с представители на български неправителствени организации. Маас ще разгледа и историческия център на София.

С посещението си в София Хайко Маас приключва външнополитическите си обиколки преди евроизборите.

Очаквайте интервю с германския външен министър в понеделник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа