Фалшива новина свърза свободата на Стайко Стайков с “Пирогов”. Оказаха се 8 светила от болница “Лозенец”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459276 www.24chasa.bg
Миню Стайков посреща сина си Стайко от ареста през 2013 г.

Синът на алкохолния бос индиректно признал, че отвличането му било инсценировка и заплашил пред четирима свидетели, че ще разклати държавата

Фалшива новина в жълт седмичник постави под съмнение професионализма на болница “Пирогов” с измислицата, че синът на Миню Стайков бил освидетелстван там, заради което съд го освободил.

Публикацията внушава, че това ще се повтори и във вторник с Миню Стайков, чието здравословно състояние е поверено за изследване на медици от “Пирогов”.

Вярно е само това, че новата съдебномедицинска експертиза за Стайков-баща ще се прави от лекари в тази болница. Тя е назначена от тричленен състав на апелативния спецсъд, оглавяван от Галя Георгиева. Досега преглед на Миню Стайков от вещи лица бе отказван с мотива, че за 60 дни бил изследван от 14 лекари, които уверяват, че той може да лежи в ареста, макар от месеци да е в болницата на Софийския затвор.

Проверка на “24 часа” показа, че

досега “Пирогов”

е нямала общо с

ескпертизи по

разследванията,

които се водят срещу Стайков-баща и син.

Нещо повече - през февруари т.г. Стайков-син бе освободен под домашен арест от апелативния спецсъд не след експертиза от “Пирогов”, а по осморна експертиза на медици от болница “Лозенец”, известна като Правителствена болница. От лечебното заведение не бяха открити за коментар.

Медиците от “Лозенец”, които прегледаха 30-годишния мъж, са избрани от апелативния спецсъд. Заключението им бе прието като пълно и вярно.

На Стайков бил

направен и

ядрено-магнитен

резонанс

По негова лична воля болестта му се пази в тайна, заради което заседанията по мерките му за неотклонение минаха при закрити врата.

По данни от делото Стайков-син е под домашен арест на адрес в столичния кв. “Бояна”, където всъщност се намира и къщата му. Стайков-син може да напуска адреса само след разрешение от прокурор, тъй като делото срещу него е все още в досъдебна фаза.

След 5-месечно издирване в края на януари т.г. 30-годишният мъж се появи в “Пирогов” с прелюбопитна версия защо го е нямало. Каза, че бил отвлечен преди няколко месеца от маскирани като полицаи мъже.

Преди да го

освободят,

неизвестни го и

били

Според неговата версия те го изоставили пред дома му в “Бояна”. По-късно обаче стана ясно, че е хванал такси пред голям търговски център на бул. “Черни връх”, който е на няколко километра от къщата му. Датата е 27 януари т.г. На следващия ден сутринта адвокатът му входира заявление в Специализираната прокуратура, че клиентът му е

готов да се

предаде и ще

съдейства на

разследването

По същото време обаче Стайко Стайков се появява в “Пирогов” с рана на главата и синини по тялото. Пред дежурния полицай твърди, че е бил отвлечен от няколко месеца, бит и освободен преди часове. Може би затова жълтият седмичник си съчинява, че експертизата за здравословното му състояние е правена в “Пирогов”. Истината е, че още на следващия ден той е откаран в ареста, а след това последователно в МВР болница и “Света София”.

По случая с отвличането на Стайко Стайков започна проверка в Софийската градска прокуратура, за която все още няма данни да е приключила. Разследващите са на мнение, че това е инсценировка.

Той е обвинен като член на престъпна група, ръководена от баща му Миню, данъчни престъпления и пране на пари. Междувременно от прокуратурата назначиха тройна съдебномедицинска експертиза на Стайков-син, която правиха лекарите в МВР болница. Заключението обаче предизвикало съмнения в редиците на прокуратурата и оттам също са настоявали пред съда за нова експертиза. Така се стига до заключението на 8 лекари от Правителствена болница, че болестта на Стайко не му позволява да лежи в килията и заради нея той е пуснат от съда вкъщи.

В края на януари “24 часа” писа, че докато е в МВР болница, Стайков-син заплашва разследващи. “Ще разклатя държавата... ще я обърна с краката нагоре, ако делото ми не бъде прекратено” - обърнал се към следователката по делото му. През това време тя му връчвала постановление, с което прокуратурата отстранява от разследването неговия адвокат Любомир Таков.

Свидетели на репликите му към следовател Ралица Дашева станали 4-ма души - двама служители на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, които пазят арестанта, друг пациент и служител на болницата.

Стайков дори заплашил, че следователката “ще си получи заслуженото”, ако работи по делото му.

Няколко пъти

повторил:

“Прокурорчето

Кънев да

внимава!”,

визирайки наблюдаващия прокурор по разследването Ангел Кънев. Стайков-син твърдял, че делото и арестът му били “скалъпена история” и “поръчка”. Индиректно обаче той признал, че докато го издирвали, не е бил отвлечен. Казал, че не се е крил и че никой не го бил търсил на адресите, на които живее.

Ден преди заплахите гардове на Стайков-син са поискали със сила да завземат охраната на боса им от служители на Министерството на правосъдието в МВР болница. Тогава от лечебното заведение не съобщиха за ексцесиите пред болничната врата на сина на карнобатския бизнесмен.

Както “24 часа” писа, отскоро д-р Илия Баташки, който е бивш депутат от БСП, вече не е директор на МВР болница. Неофициалната версия за отстраняването му е свързана с казуса “Стайкови” и едни 500 хил. лв., заради които Стайков-баща да излезе сериозно болен след експертиза в ръководеното от Баташки лечебно заведение.

“Пирогов”: Стайков не е преглеждан при нас

Във връзка с тиражирани твърдения, поставящи под съмнение професионалната обективност на екипа на болница "Пирогов”, при изготвянето на медицинска екпертиза на лица, които са публично известни, заявяваме следното:

1. Г-н Стайко Стайков е бил диагностициран и освободен от ареста от специалисти и от лечебно заведение, които нямат нищо общо с болница “Пирогов”.

2. Лекарите на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” често са търсени като експерти по съдебни дела поради високия си професионализъм, компетентност и опит, особено при тежки и комплицирани случаи.

Ръководството на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД категорично отхвърля правените в подобни материали внушения и намира за напълно неприемливо имената на водещи специалисти от лечебното заведение да бъдат замесени в такива инсинуации.

Такива публикации са лъжа, която цели манипулиране на общественото мнение, създаване на негативни нагласи към лекарското съсловие и общо недоверие в институциите. “Пирогов” и специалистите, които работят в болницата, винаги са били и ще бъдат сред важните стълбове на системата на здравеопазване и ще продължат да изпълняват отговорно професионалните си задължения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.