Беглецът Зайков издирван с дронове, очакват да нападне за храна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459278 www.24chasa.bg
Издирваният Стоян Зайков

Акция без аналог провежда МВР, за да хване подозирания за две убийства мъж от Костенец, търсят го и в Рила

Издирваният за две убийства Стоян Зайков от Костенец може да извърши грабеж в околните села, за да се нахрани. За това са предупредени кметовете на близките населени места, научи “24 часа”. Вече 9 дни 43-годишният мъж успява да се измъкне от хиляди служители на МВР, които са по следите му. В петък стартира най-мащабната акция на полицията от последните години, в която са включени баретите, жандармерията, Охранителна и Криминална полиция и дори ловните дружинки, които обикалят горите за дивеч. МВР ползва хеликоптер, дронове, следови кучета и високопроходима техника, за да го намери. До късно вечерта в петък акцията не даде резултат. 

На 10 май сутринта близките на бившата изгора на Стоян - Милена Шишкова, я откриха с две огнестрелни рани в главата и вързани ръце в полето пред къщата . Оттогава МВР е по следите на Зайков, когото в Костенец познават с прякора му Чане.

4 дни по-късно, в сряда, е намерен убит с куршум в главата и третият братовчед на Стоян Зайков Валентин Петров, който е съсед на Зайков в кв. “Полето”. Основният заподозрян отново е Чане. Оттогава в издирването му се включи тежката артилерия на МВР. Освен всяка къща в града и околните села акцията продължава и в Рила планина, където Зайков може да се е укрил. Той редовно е ходил там на излети и познава отлично пътеките и маршрутите, твърдят разпитвани, които го познават отблизо.

Издирването на Стоян Зайков се затруднява и заради това, че той не ползва мобилен телефон, контактувал е с ограничен кръг от хора и има уникални умения да се крие. Както “24 часа” писа, преди години той е прекарал няколко дни в бидон, за да не го намерят полицаите, които го търсили за поредната кражба. Живеел тайно и по таваните на съгражданите си.

Останал без пари и храна, Стоян Зайков може да бъде особено опасен, обсъждали в щаба на МВР, който ръководи издирването му. Затова освен униформени и тежковъоръжени спецполицаи в Костенец и околните села и градове дежурят и цивилни, които имат задача да следят за беглеца, без да ги разпознае. Докато Чане се крие, МВР взе мерки, за да няма още негови жертви.

Роднини на фризьорката Милена Шишкова и хора, които са имали конфликти с издирвания за убийството Стоян Зайков, са изведени от Костенец и са поставени под полицейска закрила, каза вътрешният министър Младен Маринов в парламента в петък, докато течеше акцията по залавянето му. Маринов отказа повече информация, за да не стигне тя до Зайков и така да бъде предупреден за действията на службите.

Изготвя се и психопрофил на беглеца.

“Възможно е той да не е в града, но сме длъжни да проверим”, каза още Маринов. Няма данни да е напускал страната. Граничните пунктове са предупредени.

Втората жертва на убийство в Костенец от последната седмица Валентин Петров вероятно е укривал третия си братовчед Стоян, след като е убил Милена, е основната версия за второто тежко престъпление, за което е заподозрян издирваният. Валентин направил всичко възможно да увери полицията, че не се страхува и сам ще провери дали Чане се крие в къщата му. Отричал да го е виждал след убийството на Милена.

“Няма нови сигнали от граждани за Зайков”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който е в Костенец от няколко дни и ръководи операцията по издирването на бандита. Той призова хората да не подават фалшива информация. Мъж от Сандански например се обадил на 112 и казал, че е забелязал Чане в града. Дори твърдял, че е говорил с него. При проверката се оказало, че подателят на сигнала искал да навреди на свой съгражданин. Според ръководството на МВР няма списък за убиване, по който действа Стоян Зайков. Това били градски легенди.

"Проверяваме всички постройки и ще продължим докато не го открием. Вече може да се каже вече, че доста сгради в града са проверени и е ясно, че търсеният не е пребивавал там. Облитането с хеликоптер е за да фиксираме цялата територия. Засега конкретна следа няма", каза ст. комисар Николай Спасов, шеф на областната дирекция на МВР. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.