Лиляна Павлова: Ще отстоим 18 млрд. от ЕС за България - за бизнеса, повече работни места и модерни градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459294 www.24chasa.bg

Добрите пътища ни водят и към по-висок стандарт на живот, хората у нас вече го виждат

- Г-жо Павлова, кои са темите, по които сте готова да заработите незабавно като евродепутат?

- Имайки предвид, че регионалното развитие е моето поприще, естествено е да се фокусирам именно там.

Една от основните ми задачи ще бъде да отстоим в следващия бюджет на ЕС 378 млрд. евро за кохезионна политика, а парите за България да са 18 млрд. лева, които да инвестираме в подкрепа за бизнеса, в конкурентоспособност, в повече работни места и в модерна градска инфраструктура. Това ще даде възможност за подкрепа на новосъздадените предприятия, за развитие на малкия и среден бизнес, за увеличение на доходите и повишаване на качеството на живота на хората. Смятам за изключително важно също и да подпомогна насочването на европейските средства към икономика с по-висока добавена стойност. Хората у нас осъзнават, че европейските средства са мощен инструмент за решаване на националните и местните проблеми. Буквално пред очите се променят техните градове и домове.

За последните 10 г. ние от ГЕРБ инвестирахме огромни средства в инфраструктура, облагородихме цели региони, променихме облика на населените места, подпомогнахме инвестициите, подкрепяхме малкия и среден бизнес. Това даде своето благотворно отражение в ежедневието на българите - инвестициите в селското стопанство и туризъм дадоха поминък на много хора в планинските райони и на морето, разви се търговията, възродиха се цели села и градове покрай магистралите. Много пъти през тези години ми казваха “асфалт не се яде”, но истината е, че и бизнесът, и възможностите за развитие идват по добре постлани пътища.

Сега предстои да продължим тази инвестиция и да я надградим с инвестиция в човешкия капитал. Трябва да подпомогнем кадърните и предприемчиви хора в България в това да създават благата и да са локомотивът на държавата. Да дадем мотив на младите да останат тук и да им създадем възможности да се развиват. Вече има и обнадеждаващи резултати - статистиката показва, че за първи път миналата година броят на младите, завърнали се в страната, е равен на тези, които са я напуснали, за да учат навън.

- Кои са вашите предимства, освен че бяхте начело на Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС? Вероятно някои хора са забравили, че още като министър на регионалното развитие вие сте запозната с програмите и фондовете на ЕС.

- Вярвам, че Европейският парламент е институцията, от която може много да се помогне на България, ако човек е достатъчно мотивиран и компетентен да борави с европейските механизми. В ЕП се изработват политиките за бъдещето на България и Европа. И това се случва в сложната симбиоза от интересите на всичките 28 държави членки, на 510 млн. граждани на Европа, отстоявано от 751 депутати от различни държави. Това е сложен процес, в който може да се успее само с убедителност, умение за работа в екип, компромиси, но и силно личностно присъствие, за да може в пълна степен да се защити българският национален интерес. Професионалният ми опит започна с разработването и управлението на европейски проекти и програми преди повече от 20 г. като младши експерт, отговарящ за предприсъединителните програми на ЕС за България. Продължих в различните нива на комуникация и отговорности в този процес. Натрупах ценен опит като министър на Българското председателството и това, заедно с опита ми като министър и зам.-министър в три правителства, ми дават сериозна експертиза в цялостното боравене с европейските механизми, в търсенето на работещи баланси и в отстояването на българския интерес.

- Вие често сте обект на атаки чрез фалшиви новини. Упорито се разпространява в интернет как искате да се намалят пенсиите в България. Откъде идва това?

- За пореден път категорично опровергавам тази изфабрикувана новина и още веднъж ясно подчертавам: никога, никъде, в никое интервю, на никоя среща, в никакъв формален или неформален разговор не съм казвала подобни неща за българските пенсионери. Всички цитати, които ми се приписват, и внушения, които ми се вменяват, са лъжа и искам да помоля българските пенсионери и всички останали граждани да не вярват на нито една дума в тези фалшиви новини.

Да говорим с факти - за последните 5 г. средният месечен размер на пенсията се е увеличил с близо 25% - от 310 лв. през 2014 г. на малко над 386 лв. през 2019 г. Така че социалната отговорност на ГЕРБ е висока и ние ще продължим да търсим всички начини, за да развиваме социалната политика и да подпомагаме българските пенсионери, но и за повишаване на доходите на всички граждани.

- Защо да се гласува на 26 май, и то в частност за ГЕРБ и за вас?

- Само преди броени дни излезе изследване, в което се казва, че повече от половината европейци смятат, че ЕС ще се разпадне до 20 г. Очевидно пропагандата и фалшивите новини, произвеждани от крайните евроскептични кръгове, успяват да облъчат общественото мнение в деструктивна за общността посока. А ЕС присъства осезаемо в нашето ежедневие - той е и в парка, в който се разхождаме със семействата си, и в училището на детето ни, и във фабриката, в която работим, и по улицата, по която се прибираме у дома, и в свободното пътуване, учене или работене в останалите страни в Съюза. Ние от ГЕРБ се придържаме към позитивна кампания, основана на конкретиката и градивните аргументи. Затова призовавам хората да са активни - от това какви евродепутати пращаме, зависи в каква степен ще се възползваме от възможностите, които ЕС ни предоставя. Предизборните обиколки на ГЕРБ са доста зареждащи, защото е лесно да се изправиш пред хората, когато те знаят кой си и какво си направил за тях. Каквото и да твърдят от БСП, българите оценяват високо усилията, които ГЕРБ положи за модернизиране на страната, особено на фона на ниското ниво, което наследихме от БСП. Убедена съм, че вървим в правилната посока и резултатите са въпрос на време. Вече увеличихме заплатите на учителите, на държавните служители, на медицинските сестри. Българите са достойни европейци!