Отлагат „Северен поток 2“ до средата на 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459412 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще се забави поради липсата на разрешителни за строежа в Дания. Сега операторът очаква да започне дейността едва през втората половина на 2020 г., предава ДПА, цитирана от "Инвестор".

През април 2017 г. Nord Stream 2 подаде първата заявка за строеж заедно с оценка на въздействието върху околната среда пред Датската енергийна агенция DEA. Междувременно, по настояване на DEA, в Копенхаген са били получени още две предложения за маршрута – едно северозападно от Борнхолм (2018 г.) и едно на югоизток (2019 г.), но датчаните все още не са дали разрешение за строеж на газопровода.

Оттогава всички останали страни са дали зелена светлина. В германските, шведските и финландските води полагането на тръбите вече е започнало, но липсата на решение от Дания спъва проекта.

Така първоначално насроченото стартиране на дейност в началото на годината вероятно няма да се случи. „Предвижда се тръбопроводната система да бъде завършена през втората половина на 2020 г. и тогава да е готова за транспортиране на газ", заявява в последния си доклад операторът Nord Stream.

Дания обяснява своето колебание с опасенията си за околната среда и безопасността. Но е очевидно, че страната не бърза с оценката си за алтернативния маршрут. Компанията оператор Nord Stream пък обвинява Дания в умишлено забавяне на процеса на одобрение - по политически причини.

Всъщност от години има спор по проекта. С помощта на този маршрут Русия възнамерява да прекрати транзита на газ през Украйна. Москва нарича газопровода чисто търговски проект, но, разбира се, има и политически мотиви за изграждането на скъп тръбопровод с дължина от 1400 километра, инвестиционна стойност от 9,5 милиарда евро и годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ. Защото Кремъл всъщност не иска да финансира властите в Киев с милиарди евро от транзита на газ.

Политическият натиск идва основно от Вашингтон: САЩ обсъждат от години възможните санкции срещу проекта. Американският президент Доналд Тръмп вече критикува остро Nord Stream 2. Неговата аргументация: Европа, особено Германия, ще влезе в зависимост от Русия. Вместо това той рекламира вноса на американски LNG газ.

Но недоволство от проекта, в който участват руската "Газпром" и енергийните доставчици Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, има и в Брюксел. Въпреки че Европейската комисия не блокира строителството, тя иска да наложи нови правила, за да засили контрола си върху газопровода, като същевременно подпомага Украйна в преговорите за нов договор за газа.

Настоящото транзитно споразумение изтича в края на годината. Досега Москва и Киев не успяват да се споразумеят за удължаване. Страните в конфликта не проявяват никакво желание за компромис в преговорите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.