Какво има във видеото, разклатило Австрия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459935 www.24chasa.bg

На германските издания „Зюддойче цайтунг“ и „Шпигел“ е пратен видеозапис, на който австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян говори за съмнителни сделки с племенницата на руски олигарх. Той е готов да й осигури държавни поръчки, ако тя инвестира в австрийски медии и подсигури поддръжката им за крайнодясната Партия на свободата на изборите. Записът е направен на остров Ибиса през 2017 година преди изборите в Австрия, която в момента се управлява от коалиция на консерваторите и крайнодесните.

Какво точно разговарят хората на видеото? Снимани са тайно бъдещият вицеканцлер, рускиня, представяща се за племенница на руски олигарх, шефът на Асоциацията за руско-австрийско приятелство Йохан Гуденус, който е приятел и съпартиец на Щрахе и е следвал в Русия и още една рускиня.

Гуденус и Щрахе са примамени от хората, снимали видеото, на среща в една вила на острова, на която им обещават да ги запознаят с рускинята, племенничка на олигарх. Тя искала да инвестира пари в Австрия и търсела политическа подкрепа за това. Щрахе и Гуденус се отзовават на поканата. Ето как протича разговорът:

Гуденус към Щрахе: - Ако има въобще нещо такова или ти си готов да го разкажеш – има ли спонсори за изборите сега, за предизборната кампания?

Щрахе: Да, да.

Гуденус: Разкажи тогава.

Щрахе: Трябва някой да превежда. (той седи на дивана, а до него е представящата се за роднина на руски олигарх жена.) Има няколко богаташи, които плащат между 500 000 и милион и половина до два милиона.

Гуденус: Сега за изборите?

Щрахе: Да! (Гуденус го превежда на руски) Те обаче не плащат директно на партията, а на организация с нестопанска цел за обществено полезни цели. Това трябва да им го обясниш.

Гуденус: Да, обясних вече преди това.

Щрахе: Че парите не отиват към Сметната палата. Нашите спонсори по правило са идеалисти. Те искат намаляване на данъците. Гастон Глок.

Гуденус към руснаците: Глок, Глок знаеш? (имитира с ръка стрелба с пистолет.)

Щрахе: Хайди Хортен (Хортен по-късно отрича това). Рене Бенко, който плаща и на Народната партия, и на нас (Бенко по-късно отрича това.) Той е един от най-големите търговци на недвижими имоти в Австрия. Novomatic, те плащат на всички... (те също отричат) На практика най-големите данъкоплатци в Австрия.

След тези обяснения Щрахе обяснява, че ако рускинята изкупи достатъчно дялове от австрийския вестник „Кронен цайтунг“ точно преди изборите и му помогне да ги спечели чрез медията си, той ще й помогне да вземе държавни поръчки.

Щрахе: Ако с този вестник получим шанса две-три седмици преди изборите той да ни подбутне, тогава ще се получи ефект, който другите няма да имат... Ако ТАЗИ медия две-три седмици преди изборите ни подбутне, тогава ние няма да вземем 27, а 34 процента... Виж, виж, в момента, в който тя вземе „Кронен цайтунг“, трябва да седнем и да говорим открито. Да кажем, така, ето това има при нас във вестника, цак, цак, цак – трима-четирима души се подбутват напред, други трима-четирима се отстраняват. На тяхно място слагаме петима нови, които ние си изграждаме. Това е сделката. И понеже сме точно на тази тема – „Щрабаг“, магистрали. Първото, което мога да обещая при участие в правителството е Хазелщайнер (бившият директор на „Щрабаг“), няма да вземе повече поръчки. Така. После имаме огромен обем от инфраструктурни промени. Ако имаме предложение за качество, качествен участник, аз съм първият, който ще каже.... (прекъсват го) Извинявай, извинявай, тогава аз ще кажа, тя трябва да основе една фирма като „Щрабаг“, защото всички държавни поръчки, които получава сега „Щрабаг“, ще получи тя тогава.

В края на записа „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ отбелязват, че всички споменати като спонсори австрийски фирми са отрекли това.