Питбулът - добрият, лошият и злият

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461210 www.24chasa.bg
Питбулите имат горещи поклоници, но и яростни противници, които искат породата да се забрани. СНИМКА: РОЙТЕРС

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович:

Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

И то малък такъв!

Толкова, другото по-пикантно във филма!

Това е най-обсъжданата порода вече няколко месеца. Нахапани деца, възрастни и всеки път идентификацията за виновника е една - питбул.

Той хапе!

Какви са стереотипите? Да се отглежда и възпитава правилно американският питбул териер не е лесна работа и не е за всеки, категорични са познавачи на породата - необходими са много свободно време, търпение, уравновесеност и чувство за отговорност.

Без да вземаме страна по въпроса, ще разкажем за тази порода и защо се оказва, че човекът не е най-добрият приятел на кучето, макар то да е най-добър негов.

След всеки следващ случай на агресия от страна на питбул към човек в обществото се затвърждава мнението, че тези кучета са опасни и представляват заплаха за хората. Специалисти, които отглеждат и тренират американски питбул териери, обаче са на мнение, че не агресията, а любовта към човека е залегнала в тяхната природа.

Историята на хората и питбулите датира от векове

Породата “Американски питбул териер” се е появила през ХIХ век и е била създадена за боеве, в резултат на което тези четириноги са си спечелили славата на опасни кучета. Познавачите на породата обаче се опитват да опровергаят тези схващания и обясняват, че благодарение на десетилетната селекция американският питбул териер е един от най-верните приятели на човека.

Стопанинът на питбул трябва да отделя поне по час и половина-два на ден за активна разходка, която трябва да стане тип тренировка с тичане и скачане.

По думите на треньорите, ако човек не може да осигури активна разходка всеки ден, не трябва да си взема питбул.

Скачане на стадиона, дърпане на тежести, дълъг скок, висок скок и още няколко дисциплини, пътека за тичане. Просто трябва човекът да отделя внимание на животното.

Това е атлетът сред породите. Не е куче, което да легне в къщи, да не му обръщат внимание и същевременно да искате то да е социално.

Човек, захване ли се да тренира кучето си, става един вид и той състезател и спортист. Това е тръпка. Тръпката е все едно самият ти, водачът, участваш във въпросното състезание и даваш резултат на дисциплината. Хоби е, страхотно удоволствие е. Това е един страхотен начин да използва кучето енергията си.

Специалистите обаче твърдят, че има много малко лицензирани развъдници за американски питбул териер в България. Повечето според тях са незаконни. Затова те апелират отговорните институции и местните власти да осъществяват по-сериозен контрол на развъждането на такъв тип кучета.

Истината е проста - питбулът е като кухненския нож, в неподходящи ръце той може да се превърне в оръжие, както и всяко друго куче. Те са принудени да участват в боеве!

Още с появата на първите питбули в България през 90-те години на ХХ век не закъсня и тяхната лоша слава. Това куче не е като другите. То е куче - да. До тук свършват приликите със себеподобните му! Селекциониран в условия, идентични с гладиаторските битки в древния Рим - питбулът спокойно може да се нарече жертва на човешката жестокост.

Всъщност на никого не му се вярва, че кучето с най-мощната захапка е

изключително неподходящо за куче пазач

Страшилището за себеподобните си се държи като разглезено коте пред непознати и не е никак трудно да бъде подкупен и дори без лакомство.

Никой сериозен любител на породата не отрича нейната агресивност към други кучета, но нека си зададем някои доста неудобни въпроси. Кой организира кучешките борби? Питбулите? Едва ли.

Първото нещо, което трябва да кажа за тази порода, е, че това са кучета, които имитират поведението на своите собственици. Те са готови на всичко, само да доставят удоволствие на своите стопани и, ако бъдат обучавани да атакуват, кучетата от тази порода ще са агресивни до последно.

Правилата:

1. Колкото по-рано се заемете с възпитанието му, толкова по-добре!

Не пестете време в това да му се радвате. Най-важното е кучето още от самото начало да започне с научаването на основните неща, които трябва да прави или не. Запомнете - тази порода е много интелигентна.

2. Първата команда трябва да бъде “пусни”. Знаете мита за здравата захапка на питбула. Всъщност това не е мит, а истина.

3. Социализирайте го;

Когато си вземете куче порода питбул, постарайте се да не го разхождате само на каишка и близо до вас. Като малки те са като всяко едно кутре.

4. Покажете му кой е господарят

Между 7-ия и 10-ия месец тази порода са най-активни в решенията си. Вече са поживели с вас, познават ви и ще се опитат да наложат доминация. Тя може да бъде изразена по различни начини - качване на легло, късане на дрехи, обувки, ръмжене (което не означава нищо друго - просто е недоволно), непорслушание, неизпълнение или просто в игра ще се опита да “възседне” ръката ви. Не му позволявайте това нещо никога. Когато забележите, че се случва, прекъснете рязко действията му с висок и заповеднически тон, накажете го или го лишете от внимание. Най-добре действат последните две. Това трябва да го правите винаги, когато се опита да не се подчини. Не го бийте, няма смисъл. По-добре го накажете в ъгъла, за да почувства вина, накарайте го да седне и не му позволявайте да се изправи.

Не му режете ушите!

Знаете ли, че: Сред ММА бойците най-популярното обръщение е “питбул” - 276 предпочитат да излизат с този вик на ринга. Тълпата крещи “Питбул! Питбул!”. За сравнение “убиец” се наричат само 60 от тях, още по-малко - “лошо момче”.

Питбулът е добре дошъл в киното - тези интелигентни кучета са герои в много филми и сериали. Дженифър Лопес, Джесика Алба, Алисия Силвърстоун, Майкъл Фокс ги гледат в дома си. И си ги обичат! Такива, какви са те  - питбули. Не убийци, не гадняри, не кучета с мъртва захапка - просто кучета с голямо сърце.

У нас забрани няма. С питбулче може да се сдобиете дори за скромните 100 лева!

Но не разчитайте, че това ще е чиста порода.

Нормалната цена е 400 лв. нагоре

И пак се съмнявайте, защото ментета много.

После му мислете как ще го възпитате!

Забранените породи

Питбул

Питбулът - добрият, лошият и злият

Тази порода е забранена за отглеждане в Полша, Германия, Дания, Румъния, Норвегия. Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания.

Ласкав е с децата
Ласкав е с децата

Но има определени изисквания, за да може човек да вземе за домашно отглеждане такова куче: да е над 16-годишна възраст, да премине специален обучителен курс.

Книгата
Книгата "Кучето, което говореше с бога е за питбул.

Абсолютно задължително е да бъдат разхождани изключително и само на къс повод и да се избягват обществените места.

Бултериер

Бултериерите са забранени в Германия, Дания, Румъния.

Позволени са при същите условия, като при питбулите в Ирландия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и Франция.

Американски

стафордширски териер

Тази порода е забранена в Германия, Дания, Румъния. Позволена е при притежаване на лиценз в Италия, Франция, Великобритания, Испания, Ирландия, Полша.

Кане корсо

Куче от рода на мастифите, само че с италиански произход. Известно като “куче на мафията” заради всеотдайната си привързаност към членовете на семейството, с което живее, и жестокостта към всеки, когото сметне за техен враг.

В България действа наредба за ловните кучета и условията за тяхното използване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от