Вебер: Европа не е на бюрократите, а вашата и моята - например можем заедно да се борим с рака

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461369 www.24chasa.bg
МАНФРЕД ВЕБЕР СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Не е честно България да страда заради социалистическото управление в Румъния.

Като оглавя ЕК, ще искам бързото ви членство в Шенген. Ако трябва, ще развържем двете държави в отделна процедура

“Ибисагейт” е още едно доказателство да не вярвате на популистите - те продават всичко, включително и родината си

С кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, като председател на най-голямата политическа група на Европейския парламент вие издействахте безплатен билет за влак за всеки европейски гражданин в деня, в който навърши 18 г. Билети, с които може да пътуват из цяла Европа цял месец.

- Точно така.

- И в предизборния си клип вие пътувате с влак.

- Да, това е част от основното ми послание - трябва да видим колко красиво е да си европеец. И най-вече трябва да се гордеем със своята нация - че сме българи или германци. Но от друга страна, е хубаво, че сме обединени в Европа, че се чувстваме европейци. Смятам, че особено младите европейци трябва да се радват на жп билета за целия Европейски континент и да наслаждават на красотата му. Младите хора трябва да я видят. Европа трябва да инвестира не само в регулации и в пари, трябва да инвестира също в мисли и в емоции. Трябва да се гордеем, че сме европейци.

- Казахте много силни думи в предизборния си клип: “Важността на Европа не се намира около сградите на ЕС в Брюксел. Европа е нашият дом. Тя е, където живеем. Ние създадохме Европа заедно. Ние се борихме за свободата си и за възможностите си.” Хората чуват ли тези послания?

- Първо, ние сме политици. Ние трябва да имаме идея за какво се борим, в какво вярваме. И да я изпратим към хората. Ето, и днешното мероприятие на ГЕРБ тук, в София.

Днес Европа много често е възприемана като като бюрократична машина, като ниво само за дипломация, твърде отдалечено от хората. Искам това да бъде преустановено. Ние трябва да приближим Европа до хората. Това е вашата Европа. Това е моята Европа. Това е нашата Европа. Това е, на което трябва да наблегнем. Ето защо ние

трябва да направим

Европа конкретна.

Давам ви пример - най-ужасните болести, с които се сблъскваме, онкологичните. 40% от европейците се сблъскват през живота си с рака. 40 процента. Ето защо трябва да обединим възможностите си, включително научни и изследователски, в един мастър план на Европа за борба с рака. Може би можем да спрем рака, да подобрим нещата. Това е само един пример - има и други, да покажем на хората, че Европа е за мен, че е моята Европа, която ми помага в ежедневния живот, на мен, на семейството ми, на приятелите ми. Тази цел си поставям.

- Точно щях да ви питам за програмата ви за борба с рака. Бихте ли казали малко повече за механизмите, по които ЕС може да обедини усилията си срещу рака?

- Най-важното е преди всичко да обединим всичките си усилия. България инвестира в проучвания на национално ниво. Германия - също, Полша - също, Испания - също. Ако обединим изследователския си капацитет, този на всички експерти, и всички данни, защото данните са много важни за изкуствения интелект (суперроботите ще правят най-точната диагностика и най-точното и бързо лечение индивидуално за всеки пациент - б.а.), тогава може да дадем отговора. Можем да го направим. Зависи до голяма степен от това доколко сме ангажирани и колко инвестираме. Ето защо искам да дам приоритет на тази тема.

- Планирате създаването на целеви европейски фонд за борба с рака?

- Ние вече имаме такъв - в рамките на програма “Хоризонт” на ЕС има дял за медицинските изследвания, включително има специален раздел за рака. Трябва да я приоритизираме, да насочим към нея повече пари. Имаме много работа, за да съберем заедно експертите. Не става въпрос само за пари, а за обединяване на знания.

- “Силата на “ние” е слоганът на кампанията ви, като е използвано съвпадението на местоимението на английски с първите две букви от вашата фамилия. Вие ли сте човекът, който ще обедини ЕС?

- Европа е в риск - може да бъде разделена на Източна и Западна. Това трябва да го спрем. Трябва да я обединим наново, да съберем Европа отново заедно. В досегашната си функция на лидер на групата на Европейската народна пария (ЕНП) аз запълвах тази цепнатина. ЕНП е най-обединеното политическо семейство в Европа. По 95% от всички гласувания на Европейския парламент ние сме имали единна, обща позиция на цялата група. Това е, с което мога да допринеса. Аз съм човек, който изгражда мостове. Зная какви са проблемите на България, както зная и тези на Испания и на Германия. Трябва да сближаваме нещата и ако го правим,

ако сме готови на

компромиси, можем

да решаваме проблеми.

Това е идеята на Европа.

- През 2003 г. наследихте действащия премиер на Бавария Маркус Зьодер като председател на Младежкия съюз на Бавария. В събота българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че у нас ще се произвеждат шаситата за БМВ.

- Не бях чувал. Иначе зная, че БМВ търсят място за такива производства из Югоизточна Европа. Фактът, че се спират на България, е страхотен сигнал и показателен, че България е страна, в която инвеститорите имат доверие. Аз съм от Бавария и в Бавария ние спечелихме много преди десетилетия от стабилното управление, от стабилната политическа ситуация.

Хората вярват на моята

партия - Християнсоциалния

съюз, и това създаде

предпоставките за

силен икономически растеж.

Защото инвеститорите отвън се спират на региони, в които знаят, че могат да разчитат на политическа стабилност. Това е изключително важно за инвеститорите. Това се случи в Бавария, а днес се случва и в България, защото в България стабилността я има към момента и това допринася изключително в убеждаването на инвеститорите да идват към вас.

- Значи виждате положителни ефекти от сегашното управление.

- Страхотни. В България растат заплатите, повишава се стандартът на живот на хората. Безработицата е по-ниска. Има по-добри възможности за младите. Изключително е важно, че политиката на правителството “Борисов” пази границите, спира нелегалните мигранти. Много често, като пътувам из цяла Европа, давам Бойко Борисов за пример за стъпките, които той предприе, за да опази външната граница на ЕС.

- Всеки път, като се срещнем, ви задавам този въпрос, не мога да го подмина и сега. Вие сте голям адвокат на бързото приемане на България в Шенген. Нещо, което непрекъснато се отлага. Кога?

- Нека го кажа ясно. Сегашното положение не е справедливо за вас, защото България предприе всички мерки, всички стъпки, за да отговори на изискванията за пълноправно членство в шенгенското пространство. Ето защо постоянното отлагане и отлагане на приемането ви от страна на Съвета на министрите на вътрешните работи е просто несправедливо. Искам да приоритизирам тази тема. Като председател на Европейската комисия ще имам повече власт и влияние да го направя. И аз търся справедливост.

Ако не е възможно да се направи в пакет с Румъния, което е един от проблемите - заради дебата за корупцията там, трябва да потърсим отделен подход за двете страни. Не е честно България да страда заради социалистическото управление в Румъния. Трябва да бъдат третирани еднакво. Понеже приемането на България може да стане на два етапа, най-важната стъпка от членството ви в Шенген ще бъде приемането ви по въздух. Аз съм готов за това. И наистина

умолявам останалите

страни в Европа за

справедливо отношение

към България.

Защото мерките, които предприемате, и вашите действия са наистина удивително силни.

- Каква е прогнозата ви за евровота? Коя политическа група ще е най-голямата в следващия ЕП?

- Надявам се да е на Европейската народна партия, но зависи от хората. Решават хората. Аз уважавам демокрацията. И моля хората: “Моля, излезте да гласувате! Важно е какво ще стане другата неделя! Всичко е във вашите ръце! Вие, хората на България, решавате бъдещето!” Искаме високо участие на изборите. Най-важното е да изясним, че трябва да се борим с прийомите, които не са в полза на Европа и в полза на компромиса. Ясно е - не трябва да има никакво гласуване за екстремисти, защото те ще разрушат правилата на икономиката, ще разрушат солидарността на Европа, ще се борят например срещу фондовете за България. Ние трябва да мислим за единението. И второ, ГЕРБ под лидерството на Бойко Борисов е силна и уважавана партия в Европа.

Бойко Борисов е

до Ангела Меркел

на Съветите, те са близо един до друг. Мога да ви кажа, че българските социалисти са много изолирани в Европа. Не ги виждам като силен актьор, те не са включени, не са силни. Ако искате да имате силен глас в Брюксел, ГЕРБ е най-добрият избор. Като председател на ЕК ще разчитам и на Ангела Меркел, и на Бойко Борисов, и на всички наши лидери.

- Коментирайте “Ибисагейт” - скандала с вицеканцлера на Австрия, довел до правителствена криза там.

- Популистите не са истински патриоти. Те не обичат родината си, защото те продават родината си дори на Русия. Затова не вярвайте на популистите, не вярвайте на екстремистите. Те се интересуват от личния си интерес, не от този на страната си.

- Според сондажите популистите ще са четвъртата най-голяма група в следващия ЕП.

- Ето защо се боря с всички сили срещу тях, защото на тях не може да се вярва. Ето, видя се и в Австрия. Те биха продали всичко, за да имат лична изгода. Другата страна на въпроса е, че Себастиан Курц беше много твърд да развали коалицията. Като част от ЕНП той има ясното разбиране за червената линия, която прекрачиха популистите и екстремистите. Категорични решения. Ето защо на ЕНП може да се вярва. Не искаме да работим заедно с популисти и екстремисти. Търсим партньорство с тези, които наистина вярват в Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фитнес звезда грее на "Герена"! Това е съпругата на защитника на "Левски" Нуно Рейш - Таня. Тя е сензация в родната Португалия, а вече има и български фенове. Футболната съпруга е серитифициран персонален фитнес инструктор. Тя работи към голям австралийски спортен консорциум, който разполага с треньори в целия свят.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,