Гръцки медии: Евроизборите все още крият твърде много неизвестни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461668 www.24chasa.bg

Последните социологически проучвания, които показват, че изходът от евроизборите в Гърция зависи предимно от гласа на онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, е водеща тема на гръцкия печат.

"Вима" коментира, че Нова демокрация води стабилно с 6,7 процента в последното проучване на "Метрон аналисис", но СИРИЗА консолидира подкрепата си. Вестникът подчертава, че безмилостното противопоставяне на двете основни партии засилва господството на двупартийния модел и ограничава полето на по-малките партии. Друг извод е, че лявоцентристкото Движение за промяна (в което участва ПАСОК) се установява твърдо на третата позиция, която доскоро делеше с крайнодясната Златна зора. По-конкретно проучването предвижда 30,3 процента от гласовете на евроизборите на 26 май да отидат в подкрепа на Нова демокрация, 23,6 процента за СИРИЗА, 6,2 процента за Движението за промяна, 4,3 процента за Златна зора и 3,9 процента за Гръцката комунистическа партия, предава БТА.

"Прото тема" цитира по-аналитично проучване на социологическата агенция "Марк", което предвижда преднина за Нова демокрация от 5,8 до 8,6 процента в зависимост от разпределението на около 700 хиляди гръцки избиратели, които все още не са решили как ще гласуват. Ако те бъдат разпределени според партията, която са подкрепили в миналото, разликата е 5,8 процента. Ако се вземат предвид само заявените предпочитания, преднината на Нова демокрация е 7,5 процента. При многофакторно разпределение разликата достига до 7,7 процента, а при пропорционално - до 8,6 процента.

"На финалната права с нова ситуация" е заглавието, под което "Ефимерида тон синдактон" коментира последните социологически проучвания преди евроизборите, които показват намаляване на разликата между опозиционната Нова демокрация и управляващата СИРИЗА. Вестникът пише, че големите разлики между двете партии в проучванията са в миналото и цитира премиера Алексис Ципрас, който в неделя каза: "Къде отидоха онези проучвания, които показваха разлика от 15 - 17 пункта? (...) 17-те пункта станаха 10, станаха 7, станаха 5,5 (...) Кой ще управлява ще реши гръцкият народ, а не социолозите." От своя страна лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис отправи призив към избирателите да участват активно в изборите, както и да не губят гласа си за партии, които няма да имат никаква роля.

"Катимерини" пише, че големият страх на СИРИЗА е, че разликата с Нова демокрация може да се окаже по-голяма от 5 процента, както и че опозиционната партия може да получи над 30 процента, което, отнесено към бъдещите парламентарни избори, я доближава до целта да получи абсолютно мнозинство в парламента. От друга страна, за Нова демокрация "психологическата граница" е разлика от поне 3,5 процента, с колкото спечели СИРИЗА на предишните европейски избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.