Почти 65% от румънците мислят, че Русия е основна заплаха за сигурността на страната им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7462456 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Най-голямата заплаха за Румъния е корупцията, сочат данни от социологическо проучване на агенция Инскоп рисърч, но по отношение на сигурността на страната, според мнозинството румънци основната заплаха е била и остава Русия, съобщава информационният сайт Зиаре.

64,4 процента от участниците в допитването са посочили Русия като основна заплаха за сигурността на Румъния, предава БТА.

Запитани коя е най-голямата заплаха за страната в близко бъдеще, 35 процента от анкетираните са посочили корупцията, 18,9 на сто - появата на нова икономическа криза, 15,4 на сто - евентуална война, а 13,9 на сто смятат като най-голяма заплаха в близко бъдеще скандалите, провокирани от политическата класа.

По отношение на съседните страни, които могат да бъдат смятани за приятели, румънците са подредили на първо място Република Молдова (78,5 на сто), България (59 процента) и Сърбия (50 процента).

На последните места в тази класация са Украйна и Унгария, съответно смятани за приятелски страни от 40 процента и 27,1 процента от анкетираните.

Освен че 64,4 на сто виждат Русия като основната заплаха за сигурността на Румъния, 62,2 процента са на мнение, че Унгария полага усилия да получи контрол над Трансилвания по един или друг начин. Според 58,2 на сто от запитаните Унгария се меси във вътрешните работи на Румъния по неприемлив начин.

Според 49,2 процента от анкетираните Европейският съюз е донесъл по-скоро ползи на Румъния, а 35 процента са заявили, че не е донесъл нито ползи, нито вреди. Само 12 процента смятат, че ЕС е донесъл повече негативи на страната.

Близо 45 процента от румънците подкрепят идеята отношенията между Румъния и САЩ да станат по-близки, докато 39 процента са на мнение, че те трябва да останат каквито са в момента. Само 5,7 процента от анкетираните смятат, че отношенията между Румъния и САЩ би трябвало да са по-малко близки.

По отношение на сигурността 33,6 процента от румънците смятат, че Румъния е защитавана най-добре от НАТО, според 24 процента - от румънските институции за отбрана и обществен ред, а 12,6 процента са на мнение, че Румъния не може да се защити ефективно нито сама, нито с помощта на съюзниците. Според 9,7 процента от анкетираните сигурността на Румъния е най-добре бранена от ЕС, а според 9,2 процента - от съюза със САЩ.

76,6 процента от румънците смятат излаза на Румъния на Черно море за икономическо предимство, докато 17,1 процента виждат в него по-скоро недостатък, защото като граница на НАТО и ЕС Румъния е подложена на заплахи в сферата на сигурността.

За международната политика 65,8 процента от румънците се информират от новините по телевизионните канали, 22,1 процента - от Интернет, 3,6 на сто - от социалните мрежи, а 2,1 процента - от специализирани списания, става ясно от данните от проучването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.