10 точки свалят на изпита грешки с членуване, местоимения и учтива форма при причастията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7462462 www.24chasa.bg
Учениците трябва да са спокойни на изпита, за да покажат знанията и уменията си. СНИМКА: Николай Литов

 

Кръгла годишнина от рождението на Никола Вапцаров отбелязваме тази година - 110 г. Дали това не е знак, че е голяма вероятността поетът да се падне на матурата по български език и литература, разсъждават ученици и родители. Зрелостният изпит е на 21 май. Миналата година абитуриентите писаха интерпретативно съчинение или есе по темата “Човекът и вярата” по стихотворението на Вапцаров “Вяра”.

Абсолютно възможно е да се повтори, потвърдиха експертите от МОН. Откакто от 2008 г. се провеждат задължителни зрелостни изпити, са се повтаряли Пенчо Славейков, Йордан Йовков и Елин Пелин - на майските или септемврийските изпитни сесии. Всъщност е имало

повторения и

Никола Вапцаров
Никола Вапцаров

на автори, и на

Пенчо Славейков
Пенчо Славейков

произведения

Йордан Йовков
Йордан Йовков

За какво трябва да се внимава утре?

Елин Пелин
Елин Пелин

Първите 5 въпроса в теста проверяват правописа на учениците - двойно “т”, непостоянно “ъ”, променливо “я”. Някои от думите трябва просто да са научени наизуст като правопис, защото не подлежат на специални правила за проверка.

В думите “тайнствен” и “фотьойл” например няма правило, което да регламентира правописа. Има дежурни думи, които почти на всеки изпит се проверяват -

“потискам”,

“фини”,

“скулптор”

Тези въпроси носят по 1 точка. Това коментира за “24 часа” Цеца Петрова, преподавател по български език и литература в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Най-много точки носят въпросите за работа с текст и въпросите с отворен отговор. Както и последният - 41-и въпрос, който всъщност е интерпретативно съчинение или есе. То дава 30 точки от общо 100.

Задачите, които проверяват познаването на правилата и тяхната употреба, залагат знания за бройна форма при съществителните имена от мъжки род - пет молива, но петима студенти. Образуване на прилагателни от съществителни собствени е също препъникамък на изпита. Например “вазовски трябва да се изпише с малка буква, но Вазов роман трябва да е с главна.

Това са правила, които трябва да се познават, иначе няма как да бъдат приложени, обясни Цеца Петрова.

Други дежурни задачи са тези, които проверяват познаването на падежните форми при местоименията.

Членуването при съществителните от мъжки род е важно за оценката. Ако е заложено като единствена грешка в задачата, това води до минус една точка. Ако е в есето, тогава трябва да е системна грешка, за да бъде санкционирана. “Грешката в членуването обаче никога не е една. Ако не се познава правилото, тя е системна”, твърди учителката.

В тестовете има задачи, които проверяват лексикалната култура и уместната употреба на думите - благодарно или благодарствено слово.

Пунктуацията проверява уменията да се обособяват части в изречението и пунктуация във видовете сложни изречения.

Учениците, без да изчакат своя учител, се качиха в автобуса.

При липса на втората затваряща запетая след подчиненото обстоятелствено изречение работата се санкционира с 1 точка.

Проверява се и доколко уместно младежите употребяват фразеологизми.

От 13-и въпрос започват въпросите по литература. Учениците трябва да съотнасят заглавия към автор. Да познават жанровите характеристики на творбите, теми и мотиви в тях. И тези въпроси носят по 1 точка.

Следват въпросите с отворен отговор - работа с текст. Тук започва проверка на уменията да съотнасят текста към определена сфера на общуване и да откриват аргументи. Има и въпроси, които

проверяват

фунционалната

грамотност -

кое твърдение е вярно, кое не е. Завършващите не би трябвало да имат проблем с това, защото от 4-и клас всеки изпит го проверява. Препоръката ми е да се чете внимателно. Тук не може да се налучква. Тези въпроси носят повече точки.

Цели 10 точки отнемат пропуски в задача, в която има 3 абзаца, в които се проверяват 3 умения - да се членува, правилно да се употребяват местоимения, както и учтивата форма при причастия.

“41-и въпрос най-много плаши зрелостниците. Добре е творбата да бъде положена в контекста на творчеството на автора, в контекста на литературната епоха, в която се ражда текстът. Необходим е преглед на темите и мотивите съобразно зададения въпрос или формулираната тема”, обясни още преподавателката по литература.

Учениците трябва

да пишат

четливо,

да не поставят знаци, които нарушават анонимността, съветват още специалистите. Форматът е същият, няма да има нещо, което не са изучавали или което не е част от учебно-изпитната програма.

Всяка работа се оценява от двама независими оценители. Ако има разминаване, работата отива на супероценител.

10 500 квестори пазят

изпита по литература

10 500 квестори ще следят срещу преписване на матурата по български език и литература и 9500 за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор. 600 ще са квесторите за изпита по желание. Това съобщиха от министерството на образованието.

Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.

Зрелостниците, подали заявления за явяване на матура по български език и литература, са 52 650, а за втора матура - 41 716.

МОН е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на изпитите. Освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",