Мария Габриел: 75 % от младите в Европа не разпознават фалшивата новина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7462760 www.24chasa.bg
Мария Габриел и Ивелина Василева по време на дискусията в Бургас. Снимка:24 часа

75 % от младите хора в Европа между 15 г. и 24 г. открито споделят, че не могат веднага да различат фалшивата от истинската новина. Цифрата е плашеща, затова са необходими повече мерки в областта на медийната грамотност, заяви в Бургас еврокомисарят и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел по време на дискусията "Фалшивите новини и ценностите на цифровото общество".

Събитието се проведе в Експозиционен център "Флора"и в него взеха участие близо 200 души – представители на медии, студенти от бургаски висши учебни заведения, IT специалисти, пиар специалисти. Бургаският кандидат за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева бе модератор на дискусията, на която присъстваха още кметът на община Бургас Димитър Николов, народни представители, кметове от област Бургас и общински съветници.

"Работим с министрите по образованието, заложили сме повече програми, които да позволят медийната грамотност да добива по-голяма популярност. Ако дадем възможност още в най-ранния стадий на образователната система младите да разполагат със знания и инструменти да бъдат критично мислещи, ще имаме повече шансове за борбата с фалшивите новини. Защото ние не можем да ги премахнем, но можем да намалим тяхната видимост", каза още Габриел. Тя подчерта, че фалшивите новини не са тези с незаконно съдържание и припомни, че в Европейското право незаконното съдържание означава език на омразата, пропаганда към тероризъм, сексуално насилие над деца и за тях има много ясен подход.

"За сметка на незаконното съдържание въпросът с фалшивите новини не стои така. До преди 2 г. темата не съществуваше в европейския дневен ред, нямахме дефиниция за фалшива новина или дезинформация. Започнахме със създаване на експертна група и вече имаме обща дефиниция на ниво ЕС - фалшива новина, дезинформация, е когато има намерение за вреда. В тези новини има много сиви зони. Но има две червени линии, които никога няма да пресечем - свободата на словото и правото на достъп до информация", увери българският еврокомисар.

Според изследвания 83 % от европейските граждани смятат, че дезинформацията е заплаха за демокрацията, а три са темите, по които фейк новините имат най-силно влияние - здраве, околна среда и миграция.

Създаване на европейска мрежа от т.н. независими проверители на факти, които в рамките на минути могат да кажат коя новина е фалшива, е сред приоритетите на българския еврокомисар. Както и създаване на Европейска платформа за борба с дезинформацията.

Ивелина Василева заяви, че всеки в ежедневието си е бил жертва на фалшива новина или е срещал такива в социалните платформи и интернет пространство. „Провеждаме тази дискусия в Бургас, защото той е градът, който само преди два дни беше обявен за най-бързо развиващ се при раздаването на годишните награди от Българската асоциация по аутосорсинг и Българската асоциация на софтуерните компании. В категория за най-успешно сътрудничество между образованието и бизнеса победител е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Въпросът, пред който сме изправени днес, е как да запазим чистотата на информационната среда. Как да разпознаваме фалшивите новини и да се борим срещу това явление? Аз съм човек, който обичайно говори за чистата и здравословна околна среда и бургазлии имат висока чувствителност по темата. Но те са и хора, които точно и ясно преценят коя информация е вярна и коя не. Това е целта на дискусията „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“. Всички приветстваме усилията, които Мария Габриел положи като еврокомисар в сферата на дигитализацията и в борбата с дезинформацията“, допълни кандидатът за евродепутат от ГЕРБ .

"Цифровизацията не е бъдещето, а част от ежедневието и тя променя начина, по който работим, учим, пътуваме. Новите технологии са добра възможност, но носят и рискове - още повече социално изключване, още по-големи разлики между градове, региони и държави. Необходимо е Европа да има малко по-различен подход, защото за първи път тя не е в центъра на технологичната революция. Изостава от Китай, Щатите, а вече и от други държави. Сега е моментът Европа, инвестирайки в стратегическите си силни страни, да покаже, че може да се върне в състезанието", смята Габриел.

Тя сподели, че след 2020 г. над 90 % от работните места ще изискват основни цифрови умения. "Днес ги има само 37 % от работната сила и 44 % от европейците. Ако сега липсват 350 000 IT специалисти в Европа, след две години те ще са 500 000", каза водачът на евролистата на ГЕРБ.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.