Най-късата улица в София ще грее с жълти павета и чисти от графити фасади

https://www.24chasa.bg/novini/article/7463319 www.24chasa.bg
Една от бившите килии на ДС на ул. “Малко Търново” СНИМКА: АВТОРЪТ

В бар “Луна” на “Малко Търново”, която е дълга само 60 м, обичал да сяда Борис III

Най-късата улица в София - “Малко Търново”, която е само 60 метра, ще бъде ремонтирана това лято. Проектът и обновяването, които струват над 100 000 лв., са дарение за столицата от проектантско студио “Серафимов архитекти” и строителната фирма BLD.

Някога на най-късата улица е имало часовникова кула, премахната през 1882 г. Цар Борис III e посещавал и любимия си бар “Луна”. На “Малко Търново” е и желязната врата, зад която са били 9-те килии на бившата Държавна сигурност. Сега подземията са склад на агенция “Архиви”. През 1905 г. при подготовката за поставянето на жълтите павета на пл. “Княз Александър I” са открити останки от праисторическо селище на 4500 г.

Експерти търсят подходящ начин историята на уличката да бъде представена след ремонта. Първо ще се подменят настилките, ще има ново окачено осветление, парапет, кошчета. Предвиждат се и почистване на фасадите от графити, тактилни ленти за незрящи, обясни арх. Радомир Серафимов.

Участъкът от улицата с жълти павета ще бъде запазен и увеличен, подчерта главният архитект на София Здравко Здравков. До всички собственици на сгради са изпратени писма със срок за доброволно премахване на незаконни реклами и козирки.

“Искаме да дадем добър пример за преобразяването на малки градски пространства”, каза Здравков. Работи се и по проект за ремонт на ул. “Будапеща” с изграждане на асансьор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.