Общо 52 650 зрелостници се явяват на матура по български език и литература днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7463585 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Общо 52 650 зрелостници са подали заявления за явяване днес на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започва в 8.00 часа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Рано тази сутрин в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература. По 41-ия въпрос от изпита учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас е на 23 май и отново започва в 8.00 часа. За него заявления за явяване са подали 41 716 зрелостници.

Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация желаещите са 10 421 ученици. По този начин учениците от професионалните гимназии може да не се явяват на втората задължителна матура в 12-и клас.

Квесторите за държавния зрелостен изпит

по български език и литература ще са 10 500,

а за втората матура ще са 9500

На първия държавен зрелостен изпит по български език и литература квесторите ще са 10 500, 9500 ще са квесторите са за втория държавен зрелостен изпит и 600 ще са квесторите за изпита по желание.

Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училищата. За да бъдат допуснати до изпитите, учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи ще има по двама квестори, а в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.

За държавния зрелостен изпит по БЕЛ са осигурени 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За втория зрелостен изпит са предвидени 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища.

Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното организиране на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще има изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

Зрелостниците трябва да пишат

на матурите само с химикалки

с черен цвят

На зрелостните изпити в 12-и клас учениците трябва да пишат само с химикалка с черен цвят. Матурите в 12-и клас продължават четири астрономически часа.

Държавните зрелостни изпити по български език и литература, по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

За математиката и природните науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Ученик, който е напуснал изпитната зала, не може да се връща в нея.

През тази година най-много абитуриенти

са заявили желание да се явят на втори

задължителен държавен изпит

по английски език - 14 612

Тази година най-много абитуриенти - 14 612, са избрали да се явят на втори задължителен изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биологията, като матура по него ще положат 11 076 ученици.

По география тази година ще се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4300, а по математика - над 2200 ученици в 12-и клас. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.

Матура по желание тази година са заявили 888 ученици, като най-много - 310, ще се явят на математика.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Първите матури в България

за първи път са се състояли

през 1878 г.

През 1878 г. за първи път в България се организират държавни зрелостни изпити, сочи историческа справка за матурите у нас. Матурите са задължителни за всички, завършили в периода от 1892 г. до 1965 г. През 1998 г. в Закона за народната просвета, като условие за придобиване на средно образование, отново се въвеждат държавните зрелостни изпити - матурите.

Всички успешно завършили зрелостници с успех от 12-и клас най-малко "Добър 5" и със средноаритметична оценка от годишните оценки по съответния предмет най-малко "Добър 5", са били освобождавани от зрелостни изпити до 2002 г.

От 2008 г. матурите стават задължителни, без възможност за освобождаване.

Сега задължителните държавни зрелостни изпити в 12-и клас са два. Първата задължителна матура е по български език и литература, а втората е по избор на ученика от следните учебни предмети - чужд език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл "Философия".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача