Около 19 процента от младежите в Босна не са прочели нито една книга

https://www.24chasa.bg/novini/article/7464087 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 60 процента от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни и повечето от тях виждат родната си страна като място, което искат да напуснат, и то завинаги. За това свидетелстват все по-дългите опашки от млади хора пред посолствата в Сараево и Баня Лука, които чакат за визи, вярвайки, че в някоя от "обетованите страни" ги чакат работа и по-добър живот, пише белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

Според данни от проучване, проведено с подкрепата на германската фондация "Фридрих Еберт", в което са били обхванати над 1000 младежи, в Босна един от петима безработни младежи безрезултатно търси работа повече от пет години, а над 50 процента търсят работа в продължение на над две години. Проучването, в което са участвали млади хора на възраст от 14 до 29 години, показва и някои други поразителни факти като например това, че почти 19 процента не са прочели нито една книга в живота си или че 41 процента никога не са били в чужбина, а над 50 процента от децата в бедни семейства имат само основно образование, посочва изданието.

Юсеф Жига, социолог и един от експертите, които са работили върху въпросното проучване, казва, че младежите в Босна в ценностен смисъл на първи план поставят успеха в кариерата, след това физически как изглеждат, самостоятелността и вместването в модерните тенденции, но заедно с това все още не се отричат от някои от ценностите, които характеризират патриархалните общества като брак и брачни задължения, доверие към приятеля, партньора, колегата. Когато става дума за политика, младежите проявяват пасивност и общо казано са аполитични и нямат доверие в политиците. Около 50 процента са заявили, че политиката изобщо не ги интересува.

Повечето от младежите използват социалните мрежи като главен източник на информация, въз основа на който формират становището си за определени събития. Те гледат рядко телевизия, а вестници изобщо не четат. Младежите в Босна прекарват свободното си време в кафенета и не ходят на културни прояви. Малка част от тях се занимават със спорт. От войната до днес Босна и Херцеговина е била напусната от 150 000 младежи. Само през 2015 и 1 2016 г. , според данни на някои неправителствени организации, Босна е била напусната от около 80 000 граждани, предимно млади хора, пише белградският вестник "Политика".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен