Проф. Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7465128 www.24chasa.bg
Досегашният ректор проф. Запрян Козлуджов и неговият приемник проф. Румен Младенов. Снимка Архив

Проф. д-р Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщиха от пресцентъра на учебното заведение, цитирани от БТА. Той е избран с 250 гласа "за", 22 - "против", има и 25 непопълнени бюлетини, по време на Общото събрание на висшето училище.

Кандидатурата на проф. Младенов бе единствената и тя получи подкрепа от почти всички факултети на университета, или 84 процента от вота на делегатите.

Сред предизвикателствата за своя мандат новият ректор открои продължаващото влияние на демографския срив, промяната в правилата за финансиране на висшето образование, пряката зависимост на финансирането на научно-изследователската дейност от мястото на ПУ в наукометричните класации, основани на публикации в световните бази данни, както и предлагането на привлекателни, съобразени с динамичния пазар на труда бакалавърски програми.

Пред членовете на Общото събрание проф. Румен Младенов пое ангажимент, че в работата си ще се основава на принципите на приемственост, реализъм, прагматизъм и отговорност. Той отбеляза, че ще се опита да надгради постигнатото, като използва разширена екипност за баланс с цел осигуряване на плавно и устойчиво развитие във възходяща посока.

Проф. д-р Румен Младенов е роден през 1962 г. Той е професор в професионалното направление "Биологически науки". Преподавател е по ботаника, систематика на растенията и микология в ПУ "Паисий Хилендарски"; по фармацевтична ботаника - в Медицинския колеж и Фармацевтичния факултет на МУ-Пловдив.

Новият ректор ще встъпи официално в длъжност на 1 юни, се посочва в съобщението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен