Адвокат на загиналите до Своге и "Бул Инс" в спор за обезщетения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7465205 www.24chasa.bg
Стоян Проданов

Компанията отказва да плати обезщетение заради фалшиви документи

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, обмудсмана Мая Манолова и председателя на КФН Бойко Атанасов, подписано от името на наследниците на загиналите при катастрофата край Своге през август 2018 г., разпали скандал във вторник. При нея загинаха 20 души.

В него адвокат на наследниците пише: “Знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? На толкова застрахователна компания “Бул Инс” АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца!”

Катастрофиралия автобус, в който загинаха 20 души.

Следва обяснение, че след представяне на всички необходими документи за изплащане на обезщетения по полицата “Злополука на пътниците” и след 8-месечно разтакаване “Бул Инс” е превела по 10 лв. на трима от наследниците на загиналите. Комисията по финансов надзор е наложила принудителна административна мярка с указание за плащане на цялата сума.

Писмото завършва така: “Ако “Бул Инс” нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случаят със ЗК “Олимпик”, но този път със стотици хиляди засегнати българи?”

Пред “24 часа” Стоян Проданов - изпълнителен директор на застрахователната компания, бе категоричен, че въпросните 10 лева не са обезщетение, а плащане по административна мярка, ноложена от КФН. Обезщетение не е изплатено, защото липсвала валидна застраховка.

“Ние сме постановили отказ, защото следваме строго записаното в Кодекса за застраховането и в наредбата. А отказът ни е, защото документите, които правят една застраховка такава, или не са налице, или са неистински, да не кажа направо фалшиви. Следствието ни е предоставило всичко, с което разполага, и ние сме преценили, че не сме в риск”.

Попитан какво визира под неистински документи, Проданов обясни, че няма представен пътен лист, няма уведомяване на “Автомобилна администрация”, списъкът с пътувалите, заверен от кмета, е с разминавания с наистина пътували, ранени и загинали, няма никаква фактура, билет, или какъвто и да е платежен документ или кочан, от които да е видно, че такива са издавани.

Застраховка се изплаща при случаен или обществен превоз, заради липсващите или неистинските документи, стигнахме до извода, че това е нещо като споделено пътуване, каза Проданов.

Той подчерта, че ако бъде изплатено обезщетението, това ще стане за сметка на други застраховани лица, затова компанията действа отговорно и спазва законовите разпоредби.

“Ако съдът постанови да се изплати обезщетение, “Бул Инс” като основен играч на пазара, ще действа по същия отговорен начин, по който е действал досега, изплащайки щети за стотици милиони”, заяви Проданов. И добави, че съчуВства на близките на пострадалите и загиналите при катастрофата, но компанията действа в рамките на закона.

“Ние сме шантажирани от едно от лицата, подписали писмото, мисля, че таймингът е прецизно избран - точно преди изборите”, заяви Проданов. Той бе категоричен, че информацията е поднесена манипулативно.

“24 часа” потърси фирма “Мобиус-5”, която е собственик на катастрофиралия автобус за коментар дали има валидна застраховка за пътниците.Засега отговор няма.

Катастрофата стана преди близо 9 месеца, жертвите бяха 20. Заради нея оставки подадоха трима министри - на регионалното развитие Николай Нанков, на МВР Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски.

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на автобуса Георги Георгиев, на бившите шефове от АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, и на 4-ма души от фирмата, извършила ремонта на отсечката край Своге.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,