Младите с визия какви трябва да са бъдещите политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7466925 www.24chasa.bg
Кандидатите на коалиция "Път на младите" на предизборно събитие в Пловдив преди дни.

Петима от кандидатите на "Път на младите" отговарят на блицвъпроси за морала и етиката в политиката

- Кое е най-важното качество у един политик според вас?

Румен Чолаков: Независимостта - да можеш по всяко време да си тръгнеш.

Никола Апостолов: Алтруизъм и морал.

Цветелина Панчелиева: Сериозност и отговорност.

Цветелина Кузманова: Пълна отдаденост - всяка една минута, всяко едно решение.

Ана Вилфан: Да бъде независим и да не обслужва чужди интереси.

Така отговориха част от кандидатите за евродепутати от листата на Коалиция "Път на младите" на въпроса за най-важните качества, които трябва да притежават политиците. Казват, че се кандидатират на предстоящите избори, защото вярват, че за промяна в България е необходимо в политиката да влязат млади и образовани българи без политическа принадлежност, които не служат на чужди интереси. Искат политиците у нас да се придържат към основни морални принципи и да се отнасят с уважение към гражданите и законите.

Затова са публикували Етичен кодекс от 11 точки, в които излагат вижданията си за ценностите, които искат да видят у всеки политик.

Първият принцип е да има пълна прозрачност на доходите на политиците, което да убеди гласоподавателите, че има и честни хора в политиката. По-рано тази седмица водачът на листата Румен Чолаков представи данъчната си декларация в национален ефир и прикани и кандидатите на другите партии и коалиции да направят същото.

На въпроса за финансирането на кампанията той отговаря, че "Път на младите" са политически стартъп в пълния смисъл на понятието - "финансираме се от дарения на кандидатите и чрез уеб страницата ни (www.patnamladite.eu/donate), където всеки може да помогне директно. В медиите използваме пакета, който се предоставя от ЦИК в размер на 40,000 лв. Нямаме партийна субсидия, нямаме членски внос. Кампанията ни е скромна, но ние ще докажем, че избори не се печелят с пари, а с идеи и личности."

Освен за прозрачност "Път на младите" призовават още за последователност, отговорност, почтеност и уважение към законите, институциите и гражданите. За да се срещнат и разговарят с колкото се може повече хора, младите кандидати проведоха срещи и събития в 20 града в страната. Казват, че за тях е важно като кандидати да са отворени към гражданите и бизнеса и да се запознаят от първо лице с проблемите и очакванията към бъдещите ни представители в Брюксел.

Представяме ви останалите блицвъпроси, които зададохме на петима представители от листата: Румен Чолаков, Никола Апостолов, Цветелина Панчелиева, Цветелина Кузманова и Ана Вилфан.

    

- Кой политик ви служи за пример?

Румен: Франклин Делано Рузвелт.

Никола: Роберт Шуман.

Цветелина П.: Мартин Лутър Кинг.

Цветелина К.: След Румен се изкушавам да кажа Елинор Рузвелт.

Ана: Маргарет Тачър.

- Ако политиката у нас беше филм, как ще се казва?

Румен: "Полет над кукувиче гнездо".

Никола: "Мисия Лондон".

Цветелина П.: Не име - жанр: сапунена опера.

Цветелина К.: "Сбогом, Ленин!"

Ана: "Оркестър без име".

- Заявихте, че на 23 май ще подарите 17 книги на българските народни представители. Коя книга решихте да им подарите и защо?

Румен: "Сапиенс" на Ювал Ноа Харари, защото всеки политик трябва да познава произхода на човечеството и какво стои в основата на нашата еволюция.

Никола: "Демокрацията в Америка" на Алекси де Токвил за необходимите предпоставки за създаване на истински демократично общество.

Цветелина П.: Сборник с избрани творби на Христо Смирненски - защото написаното от българския автор е актуално, близко и далечно, но запомнящо се.

Цветелина К.: Марк Тулий Цицерон - "За задълженията". Един от най-великите оратори и държавници на Римската империя, основоположник на космополитните идеи, и какво означава гражданството на супранационално ниво.

Ана: Димитър Димов - "Тютюн", защото резонира с днешните проблеми и нрави.

- Кое е най-ценното, което научихте в хода на кампанията?

Румен: Колко е важно доверието и на кои хора около себе си действително мога да разчитам.

Никола: Че колкото и да е трудно, в България е възможно да бъдеш чут. Това ме обнадеждава, че в политиката наистина могат да влязат и нови хора, стига да имат желанието да се борят за това.

Цветелина П.: Най-прекрасните изненади са от хората.

Цветелина К.: Колко много недоверие буди у хората само думата "политика" и че това трябва да променим първо.

Ана: Че никога не е късно за политика, приятелство и хубаво вино.

- Какво следва след 26 май?

Румен: Продължаваме напред и няма да спрем, докато не управляваме България и Европа.

Никола: Надявам се, да дадем старт на ново гражданско движение от будни и кадърни хора, които споделят нашите виждания и имат желание за промяна.

Цветелина П.: Продължаваме напред.

Цветелина К.: Ще продължим да се борим - и за по-малките ежедневни, и за по-големите решаващи битки.

Ана: 27 май.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.