Младите с визия какви трябва да са бъдещите политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7466925 www.24chasa.bg
Кандидатите на коалиция "Път на младите" на предизборно събитие в Пловдив преди дни.

Петима от кандидатите на "Път на младите" отговарят на блицвъпроси за морала и етиката в политиката

- Кое е най-важното качество у един политик според вас?

Румен Чолаков: Независимостта - да можеш по всяко време да си тръгнеш.

Никола Апостолов: Алтруизъм и морал.

Цветелина Панчелиева: Сериозност и отговорност.

Цветелина Кузманова: Пълна отдаденост - всяка една минута, всяко едно решение.

Ана Вилфан: Да бъде независим и да не обслужва чужди интереси.

Така отговориха част от кандидатите за евродепутати от листата на Коалиция "Път на младите" на въпроса за най-важните качества, които трябва да притежават политиците. Казват, че се кандидатират на предстоящите избори, защото вярват, че за промяна в България е необходимо в политиката да влязат млади и образовани българи без политическа принадлежност, които не служат на чужди интереси. Искат политиците у нас да се придържат към основни морални принципи и да се отнасят с уважение към гражданите и законите.

Затова са публикували Етичен кодекс от 11 точки, в които излагат вижданията си за ценностите, които искат да видят у всеки политик.

Първият принцип е да има пълна прозрачност на доходите на политиците, което да убеди гласоподавателите, че има и честни хора в политиката. По-рано тази седмица водачът на листата Румен Чолаков представи данъчната си декларация в национален ефир и прикани и кандидатите на другите партии и коалиции да направят същото.

На въпроса за финансирането на кампанията той отговаря, че "Път на младите" са политически стартъп в пълния смисъл на понятието - "финансираме се от дарения на кандидатите и чрез уеб страницата ни (www.patnamladite.eu/donate), където всеки може да помогне директно. В медиите използваме пакета, който се предоставя от ЦИК в размер на 40,000 лв. Нямаме партийна субсидия, нямаме членски внос. Кампанията ни е скромна, но ние ще докажем, че избори не се печелят с пари, а с идеи и личности."

Освен за прозрачност "Път на младите" призовават още за последователност, отговорност, почтеност и уважение към законите, институциите и гражданите. За да се срещнат и разговарят с колкото се може повече хора, младите кандидати проведоха срещи и събития в 20 града в страната. Казват, че за тях е важно като кандидати да са отворени към гражданите и бизнеса и да се запознаят от първо лице с проблемите и очакванията към бъдещите ни представители в Брюксел.

Представяме ви останалите блицвъпроси, които зададохме на петима представители от листата: Румен Чолаков, Никола Апостолов, Цветелина Панчелиева, Цветелина Кузманова и Ана Вилфан.

    

- Кой политик ви служи за пример?

Румен: Франклин Делано Рузвелт.

Никола: Роберт Шуман.

Цветелина П.: Мартин Лутър Кинг.

Цветелина К.: След Румен се изкушавам да кажа Елинор Рузвелт.

Ана: Маргарет Тачър.

- Ако политиката у нас беше филм, как ще се казва?

Румен: "Полет над кукувиче гнездо".

Никола: "Мисия Лондон".

Цветелина П.: Не име - жанр: сапунена опера.

Цветелина К.: "Сбогом, Ленин!"

Ана: "Оркестър без име".

- Заявихте, че на 23 май ще подарите 17 книги на българските народни представители. Коя книга решихте да им подарите и защо?

Румен: "Сапиенс" на Ювал Ноа Харари, защото всеки политик трябва да познава произхода на човечеството и какво стои в основата на нашата еволюция.

Никола: "Демокрацията в Америка" на Алекси де Токвил за необходимите предпоставки за създаване на истински демократично общество.

Цветелина П.: Сборник с избрани творби на Христо Смирненски - защото написаното от българския автор е актуално, близко и далечно, но запомнящо се.

Цветелина К.: Марк Тулий Цицерон - "За задълженията". Един от най-великите оратори и държавници на Римската империя, основоположник на космополитните идеи, и какво означава гражданството на супранационално ниво.

Ана: Димитър Димов - "Тютюн", защото резонира с днешните проблеми и нрави.

- Кое е най-ценното, което научихте в хода на кампанията?

Румен: Колко е важно доверието и на кои хора около себе си действително мога да разчитам.

Никола: Че колкото и да е трудно, в България е възможно да бъдеш чут. Това ме обнадеждава, че в политиката наистина могат да влязат и нови хора, стига да имат желанието да се борят за това.

Цветелина П.: Най-прекрасните изненади са от хората.

Цветелина К.: Колко много недоверие буди у хората само думата "политика" и че това трябва да променим първо.

Ана: Че никога не е късно за политика, приятелство и хубаво вино.

- Какво следва след 26 май?

Румен: Продължаваме напред и няма да спрем, докато не управляваме България и Европа.

Никола: Надявам се, да дадем старт на ново гражданско движение от будни и кадърни хора, които споделят нашите виждания и имат желание за промяна.

Цветелина П.: Продължаваме напред.

Цветелина К.: Ще продължим да се борим - и за по-малките ежедневни, и за по-големите решаващи битки.

Ана: 27 май.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,