Вълчев: Първата матура мина успешно, надяваме се и утрешните да протекат нормално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7466977 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина успешно. Надяваме се и утрешните матури да минат нормално, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за организацията на държавните зрелостни изпити в 12-и клас.

Вчера се състоя първият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература, на който се явиха 49 334 ученици. Анулираните писмени работи са 11. Изпитът включваше тест от 41 въпроса, като последният въпрос беше за написването на интерпретативно съчинение или есе върху разказа "Косачи" на Елин Пелин, предаде БТА.

Попитан днес дали заради въвеждането на модулите се намали преписването на матурите, министър Вълчев каза, че преписването беше основна тема през последните години и е факт, че то създава усещане за несправедливост. Трябва да се предприемат мерки за ограничаването на преписването, но може с най-значим ефект е въвеждането на модулите на матурите, заяви образователният министър. Въвеждането на модулите ограничава възможността за вкарването обратно на информация в изпитните стаи и това, което констатираме, като случаи на преписване е многократно по-малко, отколкото преди въвеждането на модулите, коментира министър Вълчев.

Той каза, че за утрешния втори задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците ще продължат да се прилагат мерките за сигурност в училищата и в изпитните зали, които ще се осъществяват от квесторите и чрез видеонаблюдението.

Попитан за вчерашната организация на матурите, министър Вълчев отговори, че е нямало пропуски. "Дори да има и перфектна организация, за съжаление, понякога малки пропуски могат да хвърлят сянка върху добрата организация", коментира образователният министър.

"Отиграли сме организацията на процеса на матурите, не би следвало да има изненади. В последните години имаме повече проблем с изпитните материали, но никога не сме застраховани да има отделни пропуски или неточности в изпитните материали. Още повече, че много малко са хората, които имат предварително достъп до тях, които ги гледат, решават задачите и премислят въпросите", каза министър Вълчев. Той съобщи, че матурите в 12-и клас ще се проверяват в изпитни центрове, както беше въведено.

Министър Красимир Вълчев коментира темата за държавните зрелостни изпити във Висшето училище по телекомуникации и пощи, където се срещна с ръководството на университета и разгледа изпитни зали и лаборатории за компютърни науки и изкуствен интелект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и