Учителска криза за млади и мъже, 12 233 пенсионери преподават

https://www.24chasa.bg/novini/article/7467348 www.24chasa.bg
Министерството на образованието и науката инвестира в учителите, за да бъде подсигурена системата с креативни и можещи кадри. СНИМКА: Йордан Симeонов

липса на мъже преподаватели има в българските училища. А от наличните учителки почти половината са в края на кариерата си, тъй като минават 50-годишна възраст.

Такъв статистическият портрет на българските учители показват данните на образователното министерство.

Учителите, психолозите, педагогическите съветници, възпитатели и логопеди в системата на предучилищното и училищното образование са около 90 000. Това съобщи за “24 часа” в навечерието на 24 май Венцеслава Григорова, главен експерт в дирекция “Квалификация и кариерно развитие” в Министерството на образованието и науката.

Само 2213 са учителите до 25-годишна възраст.  За сметка на това почти половината преподаватели са преминали половинвековния си юбилей.

Най-голамата

група учители са

тези между

56 и 60 години - 17 273-ма, и от 51 до 55 г. - 15 418.

Над 12 хил. пък вече са пенсионери, но продължават да преподават заради липсата на млади учители. От 61 до 63 години са 9087, а над 63 г. - 3146-има. Според Кодекса за социално осигуряване пенсионната възраст за учителките е 58 години, а за мъжете преподаватели - 61 г.

Професията е изключително феминизирана. От общата бройка жените са 79 698, което е цели 88%, или от 9 учители 8 са жени. Изследване на министерството показва, че през 2019 г. право на пенсиониране ще придобият още 3433-ма учители. През 2020 г. те ще бъдат 3483-ма.

“Учителите са с най-висок ръст на заплатата в последните 2 години и средната за отрасъла надхвърля 1290 лв.”, каза Григорова.

От 1 януари 2019 г. учителските заплати бяха повишени с 20%. В момента

минималното

стартово

възнаграждение

на млад учител

е 920 лв.

Очаква се работните заплати поетапно да нараснат през 2020 и 2021 г., като до 3 години средната заплата да стане 1500 лв., а минималната да стигне до 1250 лв.

С цел привличане и задържане в класната стая на младите учители министерството много държи на квалификацията на педагогическите специалисти, обясни експертът. От 2011 г. има програма за квалификация. Осъществява се и новата национална програма “Мотивирани учители”, чиято цел е преодоляване на недостига на учители по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, чужди езици, биология и здравно образование, химия. Не достигат и ресурсни учители в училищата с идентифицирани проблемни области (които работят с проблемни деца - с риск от отпадане, билингви, със специални образователни потребности и др.). Вече е започнало кандидатстването по тази национална програма и в момента тече подборът на кандидатите, които са подали заявление за участие. На тези педагози основната заплата се увеличава с 300 лв.

Дават им се и

200 лв. на месец

за наем

или за възстановяване на транспортни разходи. Това е за период от 12 месеца.

Втората дейност по програмата “Мотивирани учители” е обучение на хора с висше магистърско образование без професионална квалификация учител и без педагогически опит за придобиване на квалификация за учител по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици.

Третата дейност по програмата е обучение на педагогически специалисти за придобиване на допълнителна квалификация за учител по същите тези предмети.

Министерството работи и по мащабния проект “Квалификация за кариерно развитие на педагогическите специалисти” по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Той е с 3-годишен период, стойността му е около 20 млн. лв.

От министерството обясниха, че има изключителен интерес от страна на учителите. 50 576 заявки са получени за включване в обучение, а до момента има общо 15 441 обучени педагогически специалисти.

Предстои да стартира и проектът “Образование за утрешния ден”, който ще бъде реализиран през следващите 3 години. Целта му е

да бъдат обучени

25 000 учители

за работа

с платформи

и дигитални ресурси. Развиването на IT технологиите е един от приоритетите на МОН. Министерството реализира и новата национална програма “IT бизнесът преподава”, която дава възможност на учители по информатника и информационни технологии да актуализират професионалната си подготовка в IT компании.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца