Австрийското правителството може да падне при вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7467587 www.24chasa.bg
Себастиан Курц СНИМКА: РОЙТЕРС

Недоверието между канцлера Себастиан Курц и опозицията е по-голямо от когато и да било. Съществуват ли възможности да се поправи кризата в доверието - този въпрос задава електронното издание на "Курир", което както всички австрийски медии коментира вероятността още в понеделник, веднага след изборите за Европейски парламент, Себастиан Курц вече да не е канцлер на Австрия, посочва БТА.

Новите министри още не бяха положили клетва, пише "Курир", и вече бяха наречени с несимпатичното определение "министри-марионетки". И това беше резултат от всичко, което се случи във Виена в тази забележителна сряда.

Първо стана известно, че министърът на финансите Хартвиг Льогер от Австрийската народна партия /АНП/ ще е новият вицеканцлер. Опозиционните партии твърдят, че не са били официално информирани за това решение. След това "се процеди" новината, че шефовете на кабинети и говорителите на четиримата новите министри ще бъдат назначени от АНП.

"Срамота е, че Курц принизи министрите-заместители до марионетки. На всеки от тях сложиха под носа пазачи и администратори от канцелариите на АНП", изрази възмущението си Томас Дрозда, оперативен ръководител на Австрийската социалдемократическа партия /АСДП/. За Дрозда това не е експертно правителство, а маневра за заблуждение. И не само за него: в партията се наложи мнението, че канцлерът с нищо не допринесе за изграждане на доверие, заключава "Курир".

"При обявяване на министрите той лаконично ни съобщи какво ще прави. Това не може да се нарече сериозен разговор", заявява ядовито един от стратезите на социалдемокрацията. В партията никой вече не вярва, че ще се състоят разговорите с опозицията, обещани от Курц в словото му днес.

Влиятелният шеф на социалдемократите във Виена и кмет на столицата Михаел Лудвиг говори за нужда от мерки, укрепващи доверието, но и той заяви, че досегашните действия на Курц не вдъхват оптимизъм. За министър-председателя на провинция Каринтия Петер Кайзер от АСДП Курц действа като "абсолютен владетел, който прави всичко възможно да затръшне всички врати и да се усамоти в стаичка, откъдето се опитва да наложи своята воля на републиката и на другите партии."

Ако не се случи някакво действие, което да преобърне нещата, в понеделник АСДП ще се присъедини към вота, внесен от партията "Сега", или ще внесе собствен вот на недоверие срещу канцлера. Това ще е силен сигнал, коментира вестникът, но няма да е краят на канцлерството на Себастиан Курц.

За да бъде свален от власт канцлерът са необходими 92 гласа от общо 183. Австрийските социалдемократи и партия "Сега" имат общо 59. Либералите от НЕОС ("Нова Австрия") вече заявиха, че няма да подкрепят вота. Останалите гласове ще трябва да дойдат от редиците на Австрийската партия на свободата /АПС/.

През последните 24 часа отношенията между двете бивши партньорки по-скоро се влошиха, е общото мнение тук. По думите на новия шеф на партията Норберт Хофер АНП не може и не бива да очаква доверие. Но в партията се чуват и гласове, които пледират за спиране на ескалацията, за да е възможно да се водят разговори с Народната партия след парламентарните избори.

Не е ясно дали ще се наложи мнението на парламентарния клуб. Но пък е ясно, че е дълбоко наранено доверието между управляващата АНП и опозиционните партии, заключава "Курир".

Още данни за авторите на видеокомпромата от Ибиса

Йохан Гуденус, който след разобличителното видео от Ибиса напусна всички постове в крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), както и самата партия, съобщи на избрани от него медии данни по скандала с нелегалния запис, посочва БТА.

Виенският всекидневник "Стандард" съобщи снощи в електронното си издание подробности за случилото се.

От своя страна уволненият вече вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, около когото се завъртя грандиозният политически скандал от тези дни, пише днес на своята фейсбук-страница с близо 850 000 последователи, цитиран от "Стандард": "Кои са хората, които са дали поръчката и кои са се възползвали от нея? Няма да се откажа да търся.... Справедливостта ще победи."

Той не дава отговори или не прави предположения кой би могъл да му постави професионалната видеоклопка, но препраща към изявление на президента на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле, който предполага, че зад аферата стоят тайни служби.

Историята, разказана от Гуденус, връща събитията към март 2017 година, когато виенски адвокат с инициал М. го свързва чрез познат с мнимата племенница на олигарх, готова да закупи земи от Гуденус. На първата среща, състояла се в ресторант "Льо сиел" на петзвездния виенски "Град хотел", присъстват Гуденус, племенницата, адвокатът и познат на адвоката, представящ се за доверено лице на племенницата. Довереното лице е придружителят на племенницата в онази фатална вечер, която Гуденус и Щрахе прекарват във вилата с много шампанско и водка, записани незабелязано.

Довереното лице, пише вестникът, е мюнхенски детектив с виенски корени, името му е Юлиан Х. Според разследване на "Стандард" преди време той се е хвалел на интернет-страницата си, че има професионален нюх и поръчки от криминалната полиция, вътрешно министерство и чуждестранни правителства.

Междувременно интернет-страницата е офлайн. Фирменият адрес е адресът на мюнхенската адвокатска кантора "Гизе". Юлиан Х. е прехвърлил звъна на фирмения си телефон към телефона на адвоката Кристиан Гизе, така че когато някой го търси, да звъни автоматично телефонът в адвокатската кантора.

"Не знам къде е", казала вчера адвокат Гизе на запитване на "Стандард", и добавила, че от съображения за дискретност няма право да казва дали представлява Х., с когото е в наемни отношения. "Той е под наем в една от нашите стаи".

В разговор с телевизионния канал ОЕ24TV Саша Вандл, бивш шеф на Х., е заявил, че веднага е познал колегата си от видеозаписа. "Видеото от Ибиса носи точно моя почерк", заявява Вандл.

Виенският адвокат М. и Юлиан Х. били близки приятели. Адвокатът М. не е бил на Ибиса, не желае да вземе отношение по обвиненията на Гуденус, и адвокатът на адвоката не желае да даде изявления. Страницата на адвокат М. в Туитър е изтрита. Въпреки неколкократните опити на "Стандард" да се свърже вчера по телефона с Гуденус, разговор не се е състоял.

Срещу виенския адвокат, продължава "Стандард" , има и други обвинения: от една страна се появява на платформата "Офшорлийкс" с фирма на Малта. От друга, той е предлагал по време на предизборната кампания за виенските провинциални избори през 2015 година изобличителен материал за Щрахе.

Манфред Юрацка, по онова време шеф на АНП във Виена, заявява за "Стандард": "На нас не ни е предлагано нищо. Нито срещу пари, нито безплатно." Говорител на партията НЕОС ("Нова Австрия") също казва, че до този момент виенският адвокат не е бил известен на партията. Говорител на бившия кмет на Виена Михаел Хойпъл е отговорил отрицателно на въпроса дали през 2015 година адвокатът е предлагал на Австрийската социалдемократическа партия записи с компрометиращо съдържание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.