Борисов: Нямам недекларирана къща в Банкя, в Барселона съм бил веднъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7467656 www.24chasa.bg
Бойко Борисов КАДЪР: NOVA

"Това е имотът, в който съм се родил, в който живея и в който ще умра. Няма нова къща, а в моя парцел съм си построил на ъгъла на дувара пристройка. Децата живеят в къщата, а аз съм самостоятелен човек. Имам нужда от място, на което да се срещам с хора. Всичко е документирано, има платени данъци, всичко е според закона. Не е декларирано, защото се намира в същия имот. Аз съм се родил на тая ливада. Когато ние дойдохме в Банкя, там нямаше нито една къща". Така премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на БСП, че има недеклариран имот в Банкя. Той бе гост на Нова телевизия заедно с водача на евролистата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Той обясни, че въпросната постройка е пристройка и представлява една стая. Всички данъци за нея били платени.

Борисов отрече да е помагал на братовчед си да направи заменка. "Човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов", категоричен бе той. И обясни, че падението на тези женици е голямо.

Даде за пример, че през годините му е приписван имот в Лос Анджелис. Дъщеря ми бе бременна в 8 месец, а написаха лъжата, че е карала „Бугати“ с 300 км/ч“, обясни поредната фалшива новина Борисов. Припомни, че му е бил приписван и остров в Гърция. Относно това дали има къща в Барселона, премиерът заяви, че е ходил в този град само веднъж по времето, когато бил кмет.

Бе категоричен, че няма заменки, нито офшорки. Всичко това през годините е проверявано, каза още Борисов. Когато БСП управляваше с дронове снимаха къщата отгоре, притесняваха ми семейството с дронове. Изпратиха БСП данъчна ревизия 15 г. назад, обясни премиерът. Когато дошли данъчните започнали да ръчкат с нож пода, защото трябвало да бъде от махагон, а той бил от най-евтините материали. Казали им, че улуците на къщата били медни. Те, хората пратени от БСП да намерят нарушение, не намериха, а сега излизат и пак бомба хвърлят, каза още премиерът.

Аз съм се родил на тая ливада, когато ние дойдохме в Банкя – нямаше нито една къща. Там пасяха животни, каза премиера и допълни, че години наред не си е говорил с първите му братовчеди.

КГБ, когато правят своите компромати и учебници, казват, че трябва да има добре подбрани истини. Няма значение той ли е откраднал шуба или неговата шуба са откраднали, в хората ще остане впечатлението, че е имало нещо за този човек, даде за пример Борисов как се манипулира общественото мнение. И направи паралел със себе си, как лъжите по негов адрес –остров, къща, навес, имение остават нещо върху хората. А, после уж му вярваме на този човек, обясни Борисов. И призова да спрат лъжите.

Когато аз се захващам с нещо – винаги е от гола поляна. От пожарникар направих такъв карате клуб, че биех всички репресивни отбори на партията. След това, когато направих „Ипон“ тя от нула стана най-добрата охранителна фирма. С тези две ръце направих и ГЕРБ, когато години наред е първа политическа сила, каза още Борисов.

В техните интриги- да омаскаряват хората, да им взимат имотите, да се ширят след това в тях, да приватизират и да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Аз в КТБ не съм стъпвал. Ради или Радослав, те не му знаят името, защото аз поне от 10-15 г. не съм го виждал. Председател на тенис клуба беше в Банкя. Ради, нито е бил общински съветник, нито депутата, няма обеществени поръчки, каза още Борисов.

Запитан за „Апартаментгейт”, Борисов заяви, че се срамува от случката в последния месец. „Ометох всички от всички държавни постове, които заемаха”, каза премиерът. Бе категоричен, че не е знаел за имотите и никога не бил на гости в тях. И обясни, че човешкто желание да придобиваш, го има в цял свят и даде за пример скандала в Австрия.

Обясни, че ако ГЕРБ загуби изборите вината ще е негова, защото е лидер на партията. Съдбата на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък зависела от това до колко хората могат да му простят. „Изтеглих го назад, за да осъзнае и да понесе усещането, че е сгрешил. Особено с онази фраза, която изпусна, че няма кой да го накаже , вбеси хората”, коментира премиерът.

„Парите никога не стигат в цял свят”, каза премиерът, запитан за това колко трябва да е минималната работна заплата. „Давахме за пример Франция, а жълтите жилетки протестират”. Борисов коментира и данните на статистиката, според които разходите на българите нарастват, а доходите им - не. „Разходите растат, защото само за миналата година са дадени повече пари за военните, полицаите, хората с увреждания и надзирателите и огромни пари за околовръстните пътища. Увеличиха се учителските заплати, направиха се и ремонти на училищата. За кое от тези неща да не дадем пари?”, коментира министър-председателят. Той каза още, че властите се борят за това да се намали разликата в заплатите на служителите в различните сфери.

Отново обясни, че очаква атака „Костинброд“ 2.

"Станишев става много важен човек след неделя. Защото ще се водят преговори за избор на ръководството в Европа, а там той ще има важна роля. Нямам представа защо той не води листата на БСП, но това си е тяхна работа", добави той.

"Популизъм е да говорим за европейска обща минимална заплата. Какво означава това за България? Означава още по-о-голяма безработица. Ако ти даваш 500 евро заплата, а трябва да даваш 1500, разбира се, това означава фалиране на предприятия. Затова трябва да обърнем логиката. Да, ще участваме в дискусията. Но, за нас е важно да създаваме условия за пълна заетост", каза водача на листата Мария Габриел. Даде за пример, че у нас заплатите в IT сектора са на европейско ниво, и има 300% ръст, а и в този сектор 75% от работниците са до 35 години.

Мария Габриел подчерта, че Европейския парламент трябва да има право на законодателна инициатива, защото може да поставя пряко на масата проблемите със сигурността , с борбата срещу двойния стандарт. Тя иска Европейския парламент с повече правомощия в областта на социалната, здравната политика и образованието, защото това са трите теми, които вълнуват най-много гражданите на ЕС. Но, точно там някои много услужливо забравят да кажат, че там нямаме почти никакви правомощия, каза още Габриел. И изрази надежда българската делегация да остане обединена и да защитава темите от национално значение.

Всички знаят, че аз съм Мария. Горда съм, че съм българка и всички знаят, че България е моята кауза, каза още Мария Габриел.

Борисов обясни, че няма защо да подава оставка на правителството при евентуален неуспех на евровота. Във всяка една сфера държавата е в пъти по-добре, отколкото при управлението на Станишев и първата му дама, и тогавашната зам.-министърка, каза Борисов. И допълни, че не очаква коалиционните му партньори да се разцепят, защото "различия има само пред камерите".

БСП винаги са си избирали главния прокурор. Даже съветниците на президентите на БСП стават или главен прокурор, или шеф на съда. Аз не съм избирал никой. Както виждате, БСП прокурора ги брани през цялото време, иначе цялото това възмездие, което всички очакваха към Тройната коалиция, щеше да се сбъдне", коментира Борисов упреците, че искал да остане премиер до избора на нов главен прокурор.