Според зрелостници днешната матура по английски език не е била трудна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468231 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Днешната матура по английски език не беше особено трудна, даже беше по-лесна от някои матури, които съм решавала в предишни години. Това каза за БТА Стефани - ученичка от 12-и клас в 133-о Средно училище "Александър С. Пушкин", излизайки от столично училище, в което се яви на днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит по английски език.

Английският език е най-масовият изпит от днешната втора матура в 12-и клас от общо 13 учебни предмета по избор на зрелостниците. На него предварително желание за участие бяха заявили 41 716 ученици от 12-и клас в страната.

Първите два модула от матурата по английски език бяха лесни, а в третия модул имаше две теми, по които можеше да се избере да се пише есе, обясни Стефани. Тя разказа, че първата тема е била свързана с това какво ще стане, ако всички хора станат вегетарианци. Тя беше по-скучната, но по-трудната за писане тема, отбеляза момичето. И добави, че втората тема е трябвало да завърши с изречението - "не мога да повярвам на късмета си". Всеки, който има добро въображение, би могъл да напише много интересно есе, каза Стефани. Според нея трябва обаче да има по-голям диапазон от думи за написването на есето, защото с изискването за 160-170 думи не може да се разкаже почти нищо. Написах 195 думи, като финален резултат, но можех да напиша есето с 350 думи, обясни момичето.

Стефани разказа, че е кандидатствала и в България и в чужбина. Приета съм във Великобритания, но кандидатствах и в Софийския университет за специалността "Испанска филология". Но предпочитам да остана да уча в България, за да работя и "да помагам на нашата икономика", въпреки че майка ми живее във Великобритания, каза момичето.

И според Константин от Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски", която е частно училище, днешната матура по английски език не е била трудна. Той сподели, че е писал по първата тема за вегетарианството, защото е имало повече възможности за написването на есето. Константин каза, че още се колебае къде ще учи, но най-вероятно ще е в университет в чужбина.

Според Лора - ученичка в 12-и клас от Националната финансово-стопанска гимназия, в сравнение с предишни години днешната матура по английски език е била по-трудна, защото е решавала тестовете от изминалите години. Затова имах очаквания, че матурата ще е по-лесна, въпреки че имам сертификат за високо ниво на английския език, обясни момичето.

Лора сподели, че е избрала да пише есе за вегетарианството, а не за случка, в която си се чувствал щастлив и късметлия. Избрах да пиша за вегетарианството, но надвиших лимита с около десет думи, а изискването беше за написването за есето със 160-170 думи, обясни зрелостничката. Тя каза, че ще остане в България и ще учи в УНСС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа