НСИ: Ръст на оборотите в услугите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468343 www.24chasa.bg
ТАБЛИЦИ: НСИ

Ръст на оборотите през първото тримесечие, както на тримесечна, така и на годишна база, отбелязва секторът на услугите в България. Така например оборотите в услугите в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нарастват с 10,6% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Най-голямо е увеличението при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 16,9%. Намаление се наблюдава при услугите във водния транспорт (3,7%) и „Пощенски и куриерски услуги“ (2,4%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 15,2% по-висок през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, отчитат още от НСИ.

НСИ: Ръст на оборотите в услугите

Най-голям е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 20,6%. Понижение е регистрирано при „Издателска дейност“ (13,9%) и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (9,7%).

НСИ: Ръст на оборотите в услугите

При „Други бизнес услуги“ ръст спрямо първото тримесечие на 2018 г. е отчетен при повечето дейности, като той е най-голям при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 33,9%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 27%. При „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ и „Дейности по почистване“ е регистрирано намаление, съответно с 4,5 и 3,4%.

По предварителни данни през първото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 6.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година. Най-значителен ръст се наблюдава при „Воден транспорт“ - с 12,3%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 9%. Намаление е регистрирано само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 0,4%.

На тримесечна база със 7,5% се повишават оборотите в услугите от сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“. Увеличение е регистрирано при повечето дейности, като то е най-голямо при „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 12,6%. Понижение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (2,9%) и „Издателска дейност“ (1,1%).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от