Бисер Петков и кметът на Банско Георги Икономов откриха нова кухня на Социалния патронаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468648 www.24chasa.bg
Министър Петков и кметът Икономов откриха нова кухня на Домашния социален патронаж. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Социалният министър Бисер Петков и кметът на Банско Георги Икономов откриха нова база на Домашния социален патронаж.

Към момента, патронажът има над 270 потребители (семейства, клиенти на дневните центрове и възрастните в центъра за настаняване от семеен тип в с. Места).

Кухнята на патронажа приготвя храна вече повече от 5 години и по програма "Топъл обяд" за 71 нуждаещи се граждани.

"Беше крайно наложително да се помисли за варианти за нова, модерна кухня с по-голям капацитет. За тази цел Общината реновира стара сграда като потърси варианти за проектно съфинансиране. Ренивирането се финансира чрез програма "Красива България”" на стойност 214 210 лв., а съвременното оборудване се осъществи чрез проектното финансиране от Фонд "Социална закрила" и Община Банско, каза кметът Икономов.

Освен, че ще се работи по-комфортно, в близко бъдеще ще е напълно възможно да се разшири капацитетът за готвене – на училища и детски градини като кухня майка.

"През тази година ще разширим социалните услуги, чрез най-новия проект на община Банско за интегрирани здравно - социални услуги - “Патронажна грижа”.  Благодаря на м-р Бисер Петков за посещението му днес в Банско и за отличната оценка, която даде за работата на звената от социалните услуги на Община Банско", допълни кметът.

Домашният социален патронаж е първата местна социална услуга, разкрита през далечната 1976 г. Години наред, патронажът е бил единствената социална услуга в близост до хората , с грижите по домовете.

Към момента, патронажът има над 270 потребители (семейства, клиенти на дневните центрове и възрастните в центъра за настаняване от семеен тип в с. Места).

Кухнята на патронажа приготвя храна вече повече от 5 години и по програма „Топъл обяд” – за 71 нуждаещи се граждани.

Беше крайно наложително да се помисли за варианти за нова, модерна кухня с по-голям капацитет.

За тази цел Общината реновира стара сграда като потърси варианти за проектно съфинансиране. Ренивирането се финансира чрез програма „Красива България” на стойност 214 210.00лв., а съвременното оборудване се осъществи чрез проектното финансиране от Фонд „Социална закрила” и Община Банско.

Три годишните усилия си струват – новата кухня на домашния социален патронаж е факт и днес официано я открихме с министър Бисер Петков.

Освен, че ще се работи по-комфортно, в близко бъдеще ще е напълно възможно да се разшири капацитетът за готвене – на училища и детски градини като кухня майка.

През тази година ще разширим социалните услуги, чрез най-новия проект на община Банско за интегрирани здравно - социални услуги - “Патронажна грижа”.

Благодаря на м-р Бисер Петков за посещението му днес в Банско и за отличната оценка, която даде за работата на звената от социалните услуги на Община Банско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката