Преференция за малките производители на ток гарантира възръщането на инвестицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468888 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКА: Архив

С промяна в Закона на енергетиката през 2015 г. е определена такава преференциална цена, която да гарантира възвръщането на инвестицията със съответната норма на печалба на малките производители на енергия от възобновяеми източници. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във ведомството след среща с техни представители в министерството, цитирана от БТА.

Министър Петкова обясни, че по силата на промяна в Закона за енергетиката от 2015 г. е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Тогава производителите на енергия от възобновяеми източници веднъж са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие", а втори път са получили преференциална цена, която е била определена на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. В резултат от това са направени препоръки да бъдат взети незабавни мерки, за да се спре това двойно финансиране. Заради това искане е била направена промяната в закона и е била въведена разпоредбата на параграф 18. По този начин Европейската комисия /ЕК/ не е наложила финансова корекция на тази мярка и това е дало възможност да бъде продължена програмата. По отношение на промяната е била направена жалба до Конституционния съд /КС/, който се е произнесъл, че тя е законосъобразна, припомни още Петкова.

Енергийният министър не разбира и защо точно сега има протести от страна на малките производители на ВЕИ енергия при положение, че тази промяна в закона е факт от 2015 г. "Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани. Срещу техните тези стоят много ясни аргументи от страна на ЕК и много ясни действия от страна на българските власти", изтъкна Теменужка Петкова.

Председателят на Комисията за енергийно и водно и регулиране /КЕВР/ Иван Иванов изтъкна, че представляваната от него комисия стриктно спазва закона. По повод твърденията на малките ВЕИ производители, че има други производители, които би трябвало да попадат под разпоредбата на параграф 18, но те не са санкционирани, Иванов съобщи, че ще възложи незабавна проверка. "Там, където се установи, че има дружества, които трябва да бъдат в приложното поле на параграф 18, Комисията незабавно ще се произнесе със съответно решение", заяви Иван Иванов. В отговор на въпрос на БТА председателят на КЕВР посочи, че малките производители на възобновяема енергия получават преференциална цена от 104 лв. на мегаватчас.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов допълни, че само ако ЕК преразгледа този въпрос, тогава може да настъпят нови обстоятелства, които да бъдат взети предвид. В момента обаче и ЕК и КС са се произнесли по този въпрос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,