Мечът и пръстенът на хан Кубрат са в София, застраховката е много нули

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468975 www.24chasa.bg
Мечът на хан Кубрат, който много рядко напуска трезора на световния музей Ермитажа.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни

Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София.

На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Тя е по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов.

Два от

най-емблематичните

за българската

история предмета - мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм, доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Ермитажа в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 80 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от

Малая Перешчепина

е интересен

и сложен комплекс,

който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идеэнтифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

Най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, златни закопчалки за мантия, златни гривни, пръстен с монограм.

Артефактите, датиращи от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - това на хан Кубрат. Вчера артефактите пристигнаха със сериозен въоръжен екскорт. Към изложбата има и серия документални филми.

Има съпътстваща програма с много интересни филми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.