Мечът и пръстенът на хан Кубрат са в София, застраховката е много нули

https://www.24chasa.bg/novini/article/7468975 www.24chasa.bg
Мечът на хан Кубрат, който много рядко напуска трезора на световния музей Ермитажа.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни

Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София.

На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Тя е по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов.

Два от

най-емблематичните

за българската

история предмета - мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм, доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Ермитажа в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 80 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от

Малая Перешчепина

е интересен

и сложен комплекс,

който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идеэнтифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

Най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, златни закопчалки за мантия, златни гривни, пръстен с монограм.

Артефактите, датиращи от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - това на хан Кубрат. Вчера артефактите пристигнаха със сериозен въоръжен екскорт. Към изложбата има и серия документални филми.

Има съпътстваща програма с много интересни филми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,