Коалиция "Път на младите" подари 17 книги на българските депутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469073 www.24chasa.bg
Кандидатите от "Път на младите" дариха 17 книги за библиотеката на Народното събрание с призив депутатите да четат повече.

Седемнадесет книги внесоха кандидатите от листата на "Път на младите" в деловодството на Народното събрание с призив за повече мисъл, морал и разум в политиката.

Младите кандидати смятат, че един от основните проблеми в българската политика е, че народните представители говорят много, а четат малко.

Всеки един от кандидатите в коалицията е избрал една книга с конкретно послание, която да подари на българските депутати.

Румен Чолаков, водачът на листата, е избрал "Сапиенс" на Ювал Харари. "Всички политици трябва да познават човешката същност, еволюция и история. Нашето послание е ясно - искаме политиците да четат повече книги", заяви Чолаков.

Вторият в листата Никола Апостолов посвещава на депутатите фейлетона "Политическа зима" на Христо Ботев. "Ботев подлага на силна критика безметежността и летаргията на българските политици. Именно незаинтересоваността и апатията сред политическата класа и сред обществото, които наблюдаваме и днес, са причината да се включа в политиката", казва той.

Списъкът с книги се допълва от художествена и професионална литература и включва "Договорът от Лисабон", "Тютюн" и "Престъпление и наказание".

"Свобода и независимост", по едноименната книга на Любен Каравелов, следва да е мото и верую на всеки български държавник, на всеки българин", заяви Цветелина Панчелиева, трета в листата.

Цветелина Кузманова, четвърта в листата, подарява на народните представители "За задълженията" на Марк Тулий Цицерон. "Моралните ценности и задължения са белег за развитие, принадлежност и космополитното мислене на едно общество. Именно това смятам, че трябва да развием в българската политика", казва тя.

"В същото време за ефективна работа на законотворците са необходими и някои основни правни познания, поради което добавяме и специализирана литература сред книгите", допълва Петър Ангов, девети в листата.

Любослава Кирилова е избрала емблематичния наръчник на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за добри практики и стратегии в обществените поръчки.

Списъкът на "Път на младите" се допълва от "Тефтерчето на Васил Левски", избрано от Димитър Георгиев. "Символът на тази книга е нуждата от саможертва и отдаденост на националната кауза. Това е качество, което според нас липсва сред днешните народни представители", сподели Георгиев.

Теодор Кралев, пети в листата, е избрал "1984" на Джордж Оруел. "Демокрацията в Европа е представена пред фундаментален риск, авторитаризмът е реална заплаха, която нашите общества не трябва да допускат", заяви Кралев.

Младите кандидати закриха кампанията си пред Народния театър "Иван Вазов" - отново емблематично място. С идеята за близост до хората те показват, че са на разположение за разговор с избиратели. Надежда им вдъхва силната подкрепа, която срещат сред гражданите по време на обиколките си из страната.

"Вярвам, че ще постигнем изненадващ успех в неделя и това ще бъде началото на дългосрочното ни участие в българската и европейската политика", сподели Румен Чолаков.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.