Коалиция "Път на младите" подари 17 книги на българските депутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469073 www.24chasa.bg
Кандидатите от "Път на младите" дариха 17 книги за библиотеката на Народното събрание с призив депутатите да четат повече.

Седемнадесет книги внесоха кандидатите от листата на "Път на младите" в деловодството на Народното събрание с призив за повече мисъл, морал и разум в политиката.

Младите кандидати смятат, че един от основните проблеми в българската политика е, че народните представители говорят много, а четат малко.

Всеки един от кандидатите в коалицията е избрал една книга с конкретно послание, която да подари на българските депутати.

Румен Чолаков, водачът на листата, е избрал "Сапиенс" на Ювал Харари. "Всички политици трябва да познават човешката същност, еволюция и история. Нашето послание е ясно - искаме политиците да четат повече книги", заяви Чолаков.

Вторият в листата Никола Апостолов посвещава на депутатите фейлетона "Политическа зима" на Христо Ботев. "Ботев подлага на силна критика безметежността и летаргията на българските политици. Именно незаинтересоваността и апатията сред политическата класа и сред обществото, които наблюдаваме и днес, са причината да се включа в политиката", казва той.

Списъкът с книги се допълва от художествена и професионална литература и включва "Договорът от Лисабон", "Тютюн" и "Престъпление и наказание".

"Свобода и независимост", по едноименната книга на Любен Каравелов, следва да е мото и верую на всеки български държавник, на всеки българин", заяви Цветелина Панчелиева, трета в листата.

Цветелина Кузманова, четвърта в листата, подарява на народните представители "За задълженията" на Марк Тулий Цицерон. "Моралните ценности и задължения са белег за развитие, принадлежност и космополитното мислене на едно общество. Именно това смятам, че трябва да развием в българската политика", казва тя.

"В същото време за ефективна работа на законотворците са необходими и някои основни правни познания, поради което добавяме и специализирана литература сред книгите", допълва Петър Ангов, девети в листата.

Любослава Кирилова е избрала емблематичния наръчник на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за добри практики и стратегии в обществените поръчки.

Списъкът на "Път на младите" се допълва от "Тефтерчето на Васил Левски", избрано от Димитър Георгиев. "Символът на тази книга е нуждата от саможертва и отдаденост на националната кауза. Това е качество, което според нас липсва сред днешните народни представители", сподели Георгиев.

Теодор Кралев, пети в листата, е избрал "1984" на Джордж Оруел. "Демокрацията в Европа е представена пред фундаментален риск, авторитаризмът е реална заплаха, която нашите общества не трябва да допускат", заяви Кралев.

Младите кандидати закриха кампанията си пред Народния театър "Иван Вазов" - отново емблематично място. С идеята за близост до хората те показват, че са на разположение за разговор с избиратели. Надежда им вдъхва силната подкрепа, която срещат сред гражданите по време на обиколките си из страната.

"Вярвам, че ще постигнем изненадващ успех в неделя и това ще бъде началото на дългосрочното ни участие в българската и европейската политика", сподели Румен Чолаков.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея КОЯ Е ТЯ Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България.