1700 деца се надпреварват в четене с разбиране за 24 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469075 www.24chasa.bg
През април екипът на "Книговище" посети ученици от столичното 122-о ОУ “Николай Лилиев”. СНИМКА: "Книговище"

Онлайн платформата “Книговище” се бори с функционалната неграмотност чрез 24 посланици в 24 населени места

Над 1700 деца се включват на 24 май в 24-часовото състезание по четене с разбиране на платформата “Книговище”. Надпреварата започва от 0,00 ч и продължава до 24,00 ч. В нея може да участва всяко дете, като единственото нужно е да се регистрира на сайта knigovishte.bg и да реши възможно най-много въпросници за любимите си книги. Състезанието дава официален старт на пълната версия на сайта, а победителите ще получат награди. Третото място печели личен абонамент за сайта, второто - семеен абонамент, а първото - абонамент за целия клас.

Електронната платформа за насърчаване на детското четене стартира през януари тази година и до момента в нея са се регистрирали 1700 ученици, 230 учители и 550 родители.

“Има четящи деца

навсякъде

Независимо къде се намира едно дете, то може да бъде четящо”, казва Искра Джанабетска, която е един от основателите на “Книговище”. Платформата вече има и свои посланици. 24 деца от 24 населени места в България организират малки срещи със свои връстници и представят добрата кауза за четенето и разбирането на всяко произведение.

С началото на пролетта “Книговище” прави 3 посещения в столични училища. През април минава през 122-о ОУ “Николай Лилиев”, а през май посещава 90-о СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в жк “Люлин”. “Досега срещаме само положителни отзиви и даже предимно от децата. Вчера ни се обади майката на посланика ни в Сливен. Той е разказал за “Книговище” пред класа си и всички накрая поискали да си направят профил”, разказва Джанабетска. В момента в Бургас, Варна и София има училищни класове, които изпробват платформата в час, а вече 6 класа от столичното 104-о ОУ “Захари Стоянов”

ще се обучават по

литература с

платформата

на “Книговище”. “Имаме деца, които толкова са се мотивирали, че не само участват, но и правят въпросници”, добавя Джанабетска. Тя създава платформата заедно с Деси Гаврилова и Яна Генова, след като трите научават за плашещата статистика, че 42% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни и не могат да осмислят прочетеното.

Образователната платформа “Книговище.бг” е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава децата и младежите да четат, затвърждава способността им да осмислят прочетен текст и поощрява четенето за удоволствие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката