Разработен от Китай фотоапарат за триизмерни изображения е готов за пазара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469449 www.24chasa.bg

Учени от Института за оптика,фина механика и физика на Чанчун към Китайската академия на науките разработиха фотоапарат за заснемане на триизмерни снимки за географското картографиране. Ръководителят на проекта Дин Ялин каза, че резолюцията на му може да достигне 0,08 м при заснемане на снимки от височина 2000 м, което е почти два пъти повече от най-модерните чужди продукти от същия вид, предава "Радио Китай".

Фотоапаратът има широко приложение в географското картографиране, общите изследвания в земеделието и горското стопанство, проучването на природните ресурси и картографирането на острови, каза Дин Ялин.

Екипът учени е направил редица научни открития в разработването на оптични лещи, сред които дизайна на асферична повърхност и високо прецизна технология за настройка на гъвкави лещи. Те разработиха и софтуерна система за автоматична обработка на данните ,заснети от фотоапарата.

Дин Янлин каза, че фотоапаратът е тестван в редица геодезически и картографски проекти при различни географски условия. В момента екипът работи върху комерсиализацията на новото устройство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.