Артдиректорът Антони Христов работи за Стив Джобс в САЩ, днес тренира тук студенти не да емигрират, а да останат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470088 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонева

В този проект ви разказваме 20 истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Днес представяме Антони Христов и неговата академия за дигитални и модерни изкуства, която предлага курсове по дизайн на видеоигри и визуални ефекти, кинематография и изграждане на бранд.

Записванията започнаха от 24 май. Може да кандидатствате за академията на сайта www.arc.academy.

Той е работил в най-големите филмови студиа в света. Избира да се върне в България, за да помага на млади хора да успеят и да останат. Това е историята на Антони Христов. Бил е артдиректор на едни от най-успешните анимационни филми като УОЛ-И, “Търсенето на Немо”, “Колите”, “Феноменалните 2” и други.

Работил е в продукции на “Пиксар”, “Уолт Дисни”, “Юнивърсъл Студиос”, “Уорнър Брос” и 20th Century Fox.

През 1981 г., малко преди да завърши, решава да поеме по нов път и тръгва за САЩ. За да впечатли съучениците си, бяга през границата в тогавашна Югославия. Въпреки че героизмът му струва престой в сръбски затвор, лагер за бежанци и няколко приключения в Австрия, Тони не се отказва и след няколко месеца стига до Щатите.

“Моята история е като всяка емигрантска. В началото се учих на всичко, дори как се плаща паркинг. Сега съм в същата ситуация, но в България”, казва с усмивка Христов след 38 години в чужда страна. Докато е в Америка, създава постоянни контакти с хора, които му помагат да започне в големите филмови продукции.

Затова днес обича да казва на студентите си: “Първият човек, който ще ви намери работа, стои до вас в момента”, при което всички в аудиторията започват да се оглеждат.

Работата му в “Пиксар” го среща и с основателя на “Епъл” Стив Джобс, който в онзи момент е собственик на анимационното студио.

“Mного от известните хора в нашата индустрия нямат образование от държавна институция. В моята сфера никой не ми е искал диплома”, казва Христов. У Джобс харесвал, че оставял хората, които си разбират от работата, да си я вършат.

“Не обичаше да се бърка в неща, които не разбира. Това е много важно качество. Той имаше визия, искал съм винаги да му подражавам”, допълва Тони. И затова се опитва по неговия модел да оставя и в своята работа хората да творят свободно.

“Човек не може да прави едно и също нещо завинаги. Идва един период от живота, когато трябва да промени нещо и да направи нещо различно, за да не загуби интерес” - така артдиректорът обяснява решението си да се върне в България преди месеци и да остави кариерата си в САЩ. Преди 5 години връщането му изглежда невъзможно, но сега твърди, че страната се е променила изключително много, и то в положителна посока - постепенно се превръщаме в европейска държава.

“За българина, който си живее тук, това може би не се усеща, но за мен контрастът е огромен. В България шофьорите спират на пешеходни пътеки, а това го няма и в Рим дори. Вече имаме едно ниво и цивилизовани практики, които са модерни у нас”, твърди художественият директор. Затова заедно с партньора си Милин Джалалиев – дългогодишен управител в рекламната компания Saatchi & Saatchi, основават ARC Academy. Христов се надява студентите му да не следват неговия пример и да заминат: “Не ги тренираме, за да емигрират, а за да останат”. Включва се и в инициативата RE:TURN, която създава мост между българите в чужбина и у нас. Тя е организирана със съдействието на Фондация “Америка за България” и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

“Бяхме в Западното крайбрежие на САЩ и призовавахме хората да се върнат в България с тяхното знание. За мен е важно да прекратим бягството на българския потенциал”, казва Христов. 

Повече за Антони Христов може да прочетете и на https://www.us4bg.org/news/anthony-christov/?hl=bg 

ARC Academy е алтернативата на висшето образование и кладенец за дизайнери на видеоигри и визуални ефекти

Креативна академия за дигитални и модерни изкуства, свързваща бизнеса със студентите. Това е ARC Accademy. Създадена от артдиректора Антони Христов, работил дълги години в големи филмови студиа в САЩ, и бившия управител на рекламната агенция Saatchi & Saatchi Милин Джалалиев. Тя ще отвори врати в “София Тех парк” и ще предлага курсове по дизайн на видеоигри и визуални ефекти, кинематография и изграждане на бранд. Записването започна от 24 май.

“В България има много талантливи хора, но просто нямат възможност за реализация. Знаем, че има добри академии и художествени училища, но ние ще се стремим да бъдем гъвкави и практически ориентирани. Ние решихме, че е много важно това да се представи на българския пазар и младите хора тук да имат възможност да се развиват. Има страшна нужда от кадри, например в компаниите за видеоигри. Много от тях имат намерението да си удвояват персонала до година или две”, обяснява причините за създаването на академията Христов. Именно компаниите, търсещи професионалисти, са и партньори на академията: Chaos Group, Creative Assembly, Gameloft, Ubisoft. “Ние ще създадем един кладенец за подготвени кадри, от който те ще черпят безкрайно”, казва артдиректорът. 

Обучението е 1 година, в която се минават всички стъпки за създаването на една игра - от концепция, сценарии, дизайн до създаване на герой, среда, анимация. Така студентите ще се ориентират какво ги влече и ще се профилират в конкретна област чрез допълнителния мастър курс, който е 6 месеца.

Кандидатите трябва да са завършили гимназия. И Христов, и Джалалиев са родители и са убедени, че това е важно, за да изберат децата своя път след това. Академията ще дава практическите познания, което ще бъде ускорител да се влезе директно в индустрията. “Ние сме съвременна алтернатива на висшето образование. При нас фокусът е практическата насоченост.

В академията едни от най-добрите специалисти в своята сфера, работещи в големи компании, ще преподават точно това, което може да бъде директно приложено”, твърдят Христов и Джалалиев. Така училището ще бъде и своеобразна платформа за запознанства - студентите ще могат да си създадат кръг от хора, с които по-късно ще работят. Ще имат възможността и да се запознаят с компаниите и техните изисквания.

Към проекта са проявили интерес и български гимназии, които искат да направят подготвителни програми за създаване на видеоигри за ученици от 11-и и 12-и клас. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него