СУ спечели дело срещу държавата за европроект за 70 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470325 www.24chasa.bg
В основата на делото стои сградата на Софийската техническа гимназия на бул. “Ал.Стамболийски”.

Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет “Св. Климент Охридски” срещу агенцията, която управлява европарите за наука и образование.

Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли проект на висшето училище за създаването на център за върхови постижения. Така сега за него би трябвало да бъде осигурено финансиране.

В дъното на делото и на съдебното решение стои акт на правителството от края на 2017 г., с който сграда, дадена преди това на университета, беше прехвърлена на Висшия съдебен съвет. Става дума за здание на софийския бул. “Александър Стамболийски”, заради което Алма матер обяви и стачна готовност.

В края на миналата година обаче съдът се произнася в полза на университета. От висшето училище смятат, че решението е задължително и означава, че трябва да получат близо 70 млн. лева за проекта си от европрограмата. Договор обаче още не е сключен.

Между проектите, с които Софийският университет кандидатства за центрове за върхови постижения, е и този съвместно с Медицинския университет в София. Той е бил с много високи точки, след което е отстранен. Причината била, че сградата, която трябвало да се ремонтира, била отнета с решение на Министерския съвет. Тъй като сградата можело да се смени и да се посочи друга, висшето училище обжалвало в съда и спечелило на 2 инстанции преди 6 месеца. Очакваме изпълнителната агенция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” да изпълни решението на съда, което има задължителен характер, обясниха от Софийския университет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка