СУ спечели дело срещу държавата за европроект за 70 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470325 www.24chasa.bg
В основата на делото стои сградата на Софийската техническа гимназия на бул. “Ал.Стамболийски”.

Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет “Св. Климент Охридски” срещу агенцията, която управлява европарите за наука и образование.

Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли проект на висшето училище за създаването на център за върхови постижения. Така сега за него би трябвало да бъде осигурено финансиране.

В дъното на делото и на съдебното решение стои акт на правителството от края на 2017 г., с който сграда, дадена преди това на университета, беше прехвърлена на Висшия съдебен съвет. Става дума за здание на софийския бул. “Александър Стамболийски”, заради което Алма матер обяви и стачна готовност.

В края на миналата година обаче съдът се произнася в полза на университета. От висшето училище смятат, че решението е задължително и означава, че трябва да получат близо 70 млн. лева за проекта си от европрограмата. Договор обаче още не е сключен.

Между проектите, с които Софийският университет кандидатства за центрове за върхови постижения, е и този съвместно с Медицинския университет в София. Той е бил с много високи точки, след което е отстранен. Причината била, че сградата, която трябвало да се ремонтира, била отнета с решение на Министерския съвет. Тъй като сградата можело да се смени и да се посочи друга, висшето училище обжалвало в съда и спечелило на 2 инстанции преди 6 месеца. Очакваме изпълнителната агенция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” да изпълни решението на съда, което има задължителен характер, обясниха от Софийския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,