СУ спечели дело срещу държавата за европроект за 70 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470325 www.24chasa.bg
В основата на делото стои сградата на Софийската техническа гимназия на бул. “Ал.Стамболийски”.

Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет “Св. Климент Охридски” срещу агенцията, която управлява европарите за наука и образование.

Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли проект на висшето училище за създаването на център за върхови постижения. Така сега за него би трябвало да бъде осигурено финансиране.

В дъното на делото и на съдебното решение стои акт на правителството от края на 2017 г., с който сграда, дадена преди това на университета, беше прехвърлена на Висшия съдебен съвет. Става дума за здание на софийския бул. “Александър Стамболийски”, заради което Алма матер обяви и стачна готовност.

В края на миналата година обаче съдът се произнася в полза на университета. От висшето училище смятат, че решението е задължително и означава, че трябва да получат близо 70 млн. лева за проекта си от европрограмата. Договор обаче още не е сключен.

Между проектите, с които Софийският университет кандидатства за центрове за върхови постижения, е и този съвместно с Медицинския университет в София. Той е бил с много високи точки, след което е отстранен. Причината била, че сградата, която трябвало да се ремонтира, била отнета с решение на Министерския съвет. Тъй като сградата можело да се смени и да се посочи друга, висшето училище обжалвало в съда и спечелило на 2 инстанции преди 6 месеца. Очакваме изпълнителната агенция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” да изпълни решението на съда, което има задължителен характер, обясниха от Софийския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан