Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470330 www.24chasa.bg

Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска в специална непрозрачна кутия, а не в урната

Ако на изборите утре сте в командировка в страната, не може да гласувате в друга секция. Но пък ако работното ви пътуване е в чужбина или просто сте на почивка там, може да упражните правото си на глас, стига в съответното населено място да има разкрита секция.

Така, ако в неделя се намирате в населено място у нас, в което нямате нито постоянен, нито настоящ адрес, няма как да гласувате. Правото си на вот можете да упражните само в секцията по постоянен адрес.

Учениците и студентите, които са редовно обучение обаче, могат да гласуват там, където учат, дори и населеното място да е различно от това по постоянния им адрес. Те могат сами да изберат в коя секция да пуснат бюлетина. За целта не е нужно да се подават заявления, трябва само да покажат на секционната комисия валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, която ще им бъде предоставена от членовете на комисията.

Хората с увреждания трябва да знаят, че по преценка на председателя на комисията избиратели с нарушено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да гласува сам, могат да дадат вота си с придружител. Избирателят

не е длъжен да

представи ТЕЛК

или НЕЛК решение

А придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта.

Иначе гласуването е задължително по закон, но тези, които не го направят, не подлежат на санкции, след като те бяха отменени от Конституционния съд.

Изборният ден ще започне в 7 ч. Тогава в цялата страна трябва да отворят около 11 650 секции. В чужбина ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни. Общият брой избиратели по списъци е 6 355 633. Гласуването ще продължи до 20 ч. В случай че след 20 ч пред секцията има хора, чакащи да гласуват, от секционната комисия трябва да съберат личните им карти и те да упражнят правото си на глас. Това може да стане до 21 ч.

Преди да влезе в тъмната стаичка, избирателят трябва да знае, че

за първи път в

бюлетината ще има

едни номера за

партиите, коалициите

и независимите

кандидати, и други -

за преференциите

за даден кандидат от регистрираните листи.

Вляво на бюлетината в квадратчета от 1 до 27 са изписани партиите, коалициите и независимите кандидати. Под тях е опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно са номерата за изразяване на предпочитание към някого от кандидатите в избраната листа. За първи път те са трицифрени - от 101 до 117, и са в кръгчета. Целта е да се избегнат съвпаденията, родили феномена 15/15 - задраскването на определени кандидати само защото имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала.

Маркирането на предпочитание не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Избирателите трябва да следят член на секционната комисия да откъсне пред тях бюлетината от кочана. Той трябва да я покаже, за да се увери избирателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията постави печат на едно от местата на гърба на бюлетината, избирателят отива в тъмната стаичка, за да гласува.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите

да сгъват пред

избирателя

бюлетината на

две така, че горният

край да опира в

чертата под

квадратчето “Не

подкрепям никого”,

без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори начина на сгъване, така се гарантира тайната на вота му.

Вотът се отбелязва със син химикал. В квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен. След като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината, член на комисията трябва да постави втори печат на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той трябва да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците. Връща бюлетината на избирателя, той я пуска в урната, подписва се в избирателния списък и получава обратно документа си за самоличност.

В 3000 секции в цялата страна хората утре ще имат избор как да подадат гласа си - с хартиена или с електронна бюлетина. Тези, които искат да гласуват с машина, ще получат индивидуална смарткарта, която трябва да поставят в четеца на устройството.

За разлика от хартиената бюлетина електронната е с 2 страници и партията, коалицията или независимият кандидат, за когото искате да гласувате, може да се окажат на втората страница.

Друга разлика с хартиената бюлетина е, че

при избор на

преференция

на екрана ще

се изпишат имената

на кандидата,

за когото сте дали предпочитание. При вот на хартия трябва предварително да сте проверили номера на желания кандидат.

Важно е обаче да се знае, че веднъж гласували с машина, нямате право на втори опит, ако вече сте потвърдили вота си и сте получили разписка от устройството. Затова, след като сте избрали партията и сте отбелязали преференция, е добре да проверите какво сте попълнили - имате опции да променяте гласа си неограничен брой път. Едва тогава натиснете “потвърди”.

След като сте натиснали бутона “потвърди”, машината издава разписка, в която е отбелязано гласуването. Тя се сгъва и се пуска в специална непрозрачна кутия, различна от урните за хартиените бюлетини. Смарткартата се връща на секционната комисия.

Въпреки разяснителната кампания от ЦИК изразиха притеснения, че избирателите все още не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината.

“Получаваме запитвания по мейл и по електронната поща от кой до кой номер са преференциите”, призна говорителят на комисията Таня Цанева.

Затова тя съветва при влизане в тъмната стаичка избирателят първо да попълни вота си в квадратчето, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция, да я отбележи в кръгчето за предпочитания кандидат от съответната листа.

“Задават ни въпроси - ако се отбележи глас за политически субект, а след това се попълнят две кръгчета в преференциите, дали вотът е действителен. В този случай се

отчита само гласът

за съответния

политически субект,

но не и

преференцията

Нека избирателите да не забравят, че след като гласуват, на бюлетината им трябва да бъде поставен втори печат, преди да я пуснат в кутията. Иначе тя ще бъде недействителна”, обясни Цанева.

В тъмната стаичка е забранено и снимането с мобилен телефон. Това също прави гласа недействителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,