Часове след победата Борисов инспектира пак пътища с джип и телефон (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7473396 www.24chasa.bg
Снимки: Пресцентър на Министерски съвет

„Сигурен съм, че българите не знаят други българи какво правят. Толкова ми е драго да гледам как сме го направили - работни места, работниците взимат добри заплати. И ако се замислиш – имаме поне 50 такива строителни площадки в държавата“, заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на обходния път на Габрово.

Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министър Николай Нанков инспектираха с кола поредните инфарструктурни подобрения.

В джипа на Борисов е и финансовият министър Владислав Горанов.

Този път премиерът бе на инспекция в Габрово и Севлиево. 

Колата се движеше по изцяло новата отсечка Севлиево-Габрово. "Правим ремонтите по работещи градове. Нова техника, отлична работа", заяви премиерът, доволен от свършената работа и това, което предстои да се изгради.

Николай Нанков уточни, че всичко е с изцяло европейско финансиране в размер на почти 24 милиона лева.

Заместник-министърът информира, че се очаква обходният път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, да бъде завършен предсрочно. Това е грандиозен проект не само за Габрово, но и за Северна България, защото ще осъществи връзката към бъдещия тунел под Шипка и вертикалната връзка Русе – Велико Търново, част от Трансевропейския коридор номер 9.

Сменени са бордюри, водоскоци, пътните възли са 9, стана ясно от думите на Нанков. Качеството е на изключително високо ниво, добави той.

Има да се довършва ремонта по долната част на износването, където беше кръговото за София - Варна, след това започва и маркирането на пътя. До края на юни е срокът за полагане на маркировка и сигнализация - отговори зам.-министърът на питане на Бойко Борисов за маркирането на пътя.

„Правим ремонтите по работещи градове. Фирмите накупиха нова техника, трупат опит, има иновация и модерно строителство“, отбеляза министър-председателят Борисов. Той акцентира върху уменията, които е наблюдавал у българските работници при строежите на инфраструктурни обекти.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в България работят едни от най-добрите фирми в тунелопробиването, които са често ангажирани в Германия и други европейски държави.

"Помня как трафика през Шипка е бил 7 хиляди единици на ден. Иронията е, въпреки че са от двете страни на Балкана, Габрово и Казанлък ще станат съседни градове, което дава възможност за много инвестиции. Сложен участък се прави, виждате има жилищен квартал, язовир. Дори и инжинерите казват, че това е най-трудният участък, правен до сега", уточни Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов премина с джипа през съвсем прясно изградения тунел и си спомни как е било само планина, а сега е готов за асфалтиране и поставяне на осветление.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази.

В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от път ІІІ-5004 „Обход на гр. Габрово“, включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 82% от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Обектът е разделен на няколко участъка. Рехабилитирани са близо 7,7 км като първи участък и е издадено разрешение за ползване. В следващия участък е извършена рехабилитация, реконструкция и ново строителство. На 21.11.2017 г. е подписан Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа. Рехабилитирани са 3,27 км от съществуващ път и са построени нови пътни връзки „Севлиево - Велико Търново“ и „Казанлък - Габрово“ от пътен възел „Поповци“.

В изпълнение са трети и четвърти участък. Изграждат се отсечка с дължина 9,2 км и етапна връзка с дължина 3,13 км. Работи се също по 4 мостови съоръжения. Изпълнява се и тунел с дължина 540 м. Крайният срок по договора е 17 юли тази година.

При преминаването в близост до стадиона за ръгби по-рано в Габрово, премиерът подчерта, че след 1-2 години шофьорите ще минават по новоизградения път на скорост, който ще е резултат от усилията и труда на хиляди български строители. „Работниците са от Велико Търново. Направо са вълшебници“, заяви премиерът, наблюдавайки строителните дейности.

Очаква се премиерът Бойко Борисов да замине за Брюксел, където ще има преговори за разпределяне на висшите постове в Еврокомисията.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

СНИМКИ: Фейсбук/Boyko Borissov

Томислав Дончев

Бойко Борисов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.