Кино и театър в Сапарева баня за първи път от 45 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474515 www.24chasa.bg

Все повече хора се опитват да оползотворят свободното си време в пътуване, туризъм и културни събития. Воден от това свое наблюдение, Анатоли Кънински решава да съчетае любимите активности и създава кино в Сапарева баня, където освен най-новите филми хората могат да видят и театрални постановки.

"Идеята се роди по две причини - първата е, че Сапарева баня се очерта като сериозна туристическа дестинация, което предполага развитието на туристически услуги. От друга страна, разполага с материална база, осигурена от местното читалище, което е част от общината. Читалището е реновирано с европейски средства и постепенно се роди идеята да съчетаем двете места, като предоставим туристическа услуга в сферата на изкуството - кинопрожекции, театрални постановки и изложби", споделя Кънински. Той стартира проекта със своята фирма "8-мото езеро" през декември 2017 г., като взима под наем ремонтирана зала в читалището с 400 седящи места, партер и балкон.

В началото предприемачът решава да ползва модела на франчайзинг с киноверига, взимайки нейно оборудване за звук и видео под наем, за да може по-късно да потърси финансиране за собствена реализация на проекта. Необходима е обаче първоначална инвестиция за обслужване на клиентите - място за продажба на билети, телевизионна техника за видеоклипове, софтуер и хартуер, машини за пуканки и кафе, барово оборудване, ел.инсталация и огромен екран за прожекции.

Първият излъчен филм е предпремиера на "Междузвездни войни: Последните джедаи", който е подкрепен с голяма рекламна кампания не само в Сапарева баня, но и в съседните градове Дупница и Самоков. Събитието е анонсирано с реклами в местните телевизионни канали, преса и интернет.

Кампанията дава резултат и проектът стартира успешно, затова в началото на 2019 г., след края на първата финансова година, Кънински решава да потърси финансиране и за собствено кинооборудване.

"Направи ми впечатление един билборд на Българската банка за развитие за европейското финансиране на малки и средни предприятия. Проучих условията в интернет и установих, че те напълно съвпадат с нашите критерии", казва предприемачът. Той се съветва с финансов консултант, който потвърждава, че дружеството е подходящо за кандидат за Микрофинансиращата институция "Джобс" към ББР. След като преминава през среща с институцията, излага параметрите на проекта и счетоводните документи и получава одобрение за финансиране.

"Кандидатствахме и в други банки и установихме огромна разлика - те не се интересуваха толкова от самата бизнес идея и параметрите на реализацията до момента, не оцениха бъдещето й. Важно им беше само да отпуснат кредит, който да е обезпечен с недвижимо имущество. Това е основната разлика. В МФИ "Джобс" ние коментирахме и доколко е адекватен бизнесът ни", споделя опита си Кънински. Той е очарован от бързата и улеснена работа с институцията - нещата се уточняват по имейл, така се изпращат и документите. Това спестява време от ходене на място с подпечатани с оригинал документи. "Имаше взаимно желание нещата да бъдат доведени до успешен край колкото се може по-бързо", доволен е бизнесменът.

Междувременно кинозалата се развива и като театрална сцена. "Стана случайно - идва на кино човек от Сатиричния театър в София, който е дошъл на почивка. Вижда, че даваме блокбъстърите, които се излъчват и в София. Вижда зала с 400 места и казва: Тук е подходящо за театър. Може ли да направим?", разказва Анатоли Кънински. По същия начин се запознал и с човек от Кукления театър, който изявява желание за представление. Вече има договорни отношения с Театъра на Българската армия, който гостува веднъж месечно, а есента има ангажирана постановка и от Сатиричния театър. След няколко дни предстои гостуване и на големия Васил Михайлов със спектакъла "Завещанието на целомъдрения женкар", а миналия месец се е играла култовата постановка "Секс, наркотици и рокендрол".

Кинопрожекции има три пъти дневно през седмицата, а уикенда - по 6-7. "И представете си една зала, която от ремонта си е била използвана 5 пъти - за закриване на учебната година примерно, в един момент ние я превръщаме в кино, театър, обособяваме място за кафе, за развлекателни игри и превръщаме една мъртва сграда в място за култура и отдих", казва Кънински.

Впрочем прожекции и театрални постановки в Сапарева баня не е имало от 1975 г.

Самият киносалон има и огромно предверие, в което по Коледа и Великден се правят базари и работилнички за деца. Обмисля се и организирането на изложба, като в момента се водят разговори със софийска галерия.

Кино и театър в Сапарева баня за първи път от 45 години

Анатоли Кънински е работил 26 години в сферата на мениджмънта в големи търговски фирми. Но казва, че от дете е емоционално обвързан с киното. "Винаги съм се чудел на израза "Намерете си работа, която да ви харесва, и няма да имате нито един работен ден." При мен това се получи чак сега", споделя предприемачът.

Кино и театър в Сапарева баня за първи път от 45 години

Кино и театър в Сапарева баня за първи път от 45 години