Кино и театър в Сапарева баня за първи път от 45 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474515 www.24chasa.bg

Все повече хора се опитват да оползотворят свободното си време в пътуване, туризъм и културни събития. Воден от това свое наблюдение, Анатоли Кънински решава да съчетае любимите активности и създава кино в Сапарева баня, където освен най-новите филми хората могат да видят и театрални постановки.

"Идеята се роди по две причини - първата е, че Сапарева баня се очерта като сериозна туристическа дестинация, което предполага развитието на туристически услуги. От друга страна, разполага с материална база, осигурена от местното читалище, което е част от общината. Читалището е реновирано с европейски средства и постепенно се роди идеята да съчетаем двете места, като предоставим туристическа услуга в сферата на изкуството - кинопрожекции, театрални постановки и изложби", споделя Кънински. Той стартира проекта със своята фирма "8-мото езеро" през декември 2017 г., като взима под наем ремонтирана зала в читалището с 400 седящи места, партер и балкон.

В началото предприемачът решава да ползва модела на франчайзинг с киноверига, взимайки нейно оборудване за звук и видео под наем, за да може по-късно да потърси финансиране за собствена реализация на проекта. Необходима е обаче първоначална инвестиция за обслужване на клиентите - място за продажба на билети, телевизионна техника за видеоклипове, софтуер и хартуер, машини за пуканки и кафе, барово оборудване, ел.инсталация и огромен екран за прожекции.

Първият излъчен филм е предпремиера на "Междузвездни войни: Последните джедаи", който е подкрепен с голяма рекламна кампания не само в Сапарева баня, но и в съседните градове Дупница и Самоков. Събитието е анонсирано с реклами в местните телевизионни канали, преса и интернет.

Кампанията дава резултат и проектът стартира успешно, затова в началото на 2019 г., след края на първата финансова година, Кънински решава да потърси финансиране и за собствено кинооборудване.

"Направи ми впечатление един билборд на Българската банка за развитие за европейското финансиране на малки и средни предприятия. Проучих условията в интернет и установих, че те напълно съвпадат с нашите критерии", казва предприемачът. Той се съветва с финансов консултант, който потвърждава, че дружеството е подходящо за кандидат за Микрофинансиращата институция "Джобс" към ББР. След като преминава през среща с институцията, излага параметрите на проекта и счетоводните документи и получава одобрение за финансиране.

"Кандидатствахме и в други банки и установихме огромна разлика - те не се интересуваха толкова от самата бизнес идея и параметрите на реализацията до момента, не оцениха бъдещето й. Важно им беше само да отпуснат кредит, който да е обезпечен с недвижимо имущество. Това е основната разлика. В МФИ "Джобс" ние коментирахме и доколко е адекватен бизнесът ни", споделя опита си Кънински. Той е очарован от бързата и улеснена работа с институцията - нещата се уточняват по имейл, така се изпращат и документите. Това спестява време от ходене на място с подпечатани с оригинал документи. "Имаше взаимно желание нещата да бъдат доведени до успешен край колкото се може по-бързо", доволен е бизнесменът.

Междувременно кинозалата се развива и като театрална сцена. "Стана случайно - идва на кино човек от Сатиричния театър в София, който е дошъл на почивка. Вижда, че даваме блокбъстърите, които се излъчват и в София. Вижда зала с 400 места и казва: Тук е подходящо за театър. Може ли да направим?", разказва Анатоли Кънински. По същия начин се запознал и с човек от Кукления театър, който изявява желание за представление. Вече има договорни отношения с Театъра на Българската армия, който гостува веднъж месечно, а есента има ангажирана постановка и от Сатиричния театър. След няколко дни предстои гостуване и на големия Васил Михайлов със спектакъла "Завещанието на целомъдрения женкар", а миналия месец се е играла култовата постановка "Секс, наркотици и рокендрол".

Кинопрожекции има три пъти дневно през седмицата, а уикенда - по 6-7. "И представете си една зала, която от ремонта си е била използвана 5 пъти - за закриване на учебната година примерно, в един момент ние я превръщаме в кино, театър, обособяваме място за кафе, за развлекателни игри и превръщаме една мъртва сграда в място за култура и отдих", казва Кънински.

Впрочем прожекции и театрални постановки в Сапарева баня не е имало от 1975 г.

Самият киносалон има и огромно предверие, в което по Коледа и Великден се правят базари и работилнички за деца. Обмисля се и организирането на изложба, като в момента се водят разговори със софийска галерия.

Анатоли Кънински е работил 26 години в сферата на мениджмънта в големи търговски фирми. Но казва, че от дете е емоционално обвързан с киното. "Винаги съм се чудел на израза "Намерете си работа, която да ви харесва, и няма да имате нито един работен ден." При мен това се получи чак сега", споделя предприемачът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.