“Еврохолд” с ръст на печалбата от близо 7 пъти до 5,6 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474571 www.24chasa.bg

Ръст на приходите, печалбата и активите отчита “Еврохолд”

“Еврохолд България” има ръст в приходите и печалбата през първото тримесечие на 2019 г. на годишна база, показва финансовият отчет на компанията, публикуван на Българската фондова борса.

Най-голямо е увеличението на нетната печалба, тя се вдига почти 7 пъти и стига до 5,6 млн. лв. Оперативната нараства наполовина до 13,5 млн. лв. Консолидираните приходи на холдинга достигат почти 396 млн. лв., което е 31% ръст на годишна база. Активите са се увеличили с 2% и надхвърлят 1,42 млрд. лева.

“Евроинс Иншурънс Груп”, в която е съсредоточен застрахователният бизнес на холдинга, има най-значителни увеличения на резултатите. Приходите нарастват с 41% за година до над 333,4 млн. лв. Оперативната и нетната печалба са съответно 11,2 млн. и 9,9 млн. лв. и нарастват между 65 и 70%.

“Евролийз Груп”, която е звеното за лизинг, също подобрява значително резултатите си. Оперативната печалба нараства с 18% за година до 1,6 млн. лв., а нетната се е повишила 6 пъти.

Единствено при продажбите на автомобили има леко отстъпление, където приходите намаляват с 4% на годишна база до 57,3 млн. лева. Оперативната печалба отчита спад със 17%.

“Започнахме годината силно, което е солидна основа за по-нататъшен растеж. Резултатите ни ще ни помогнат да изпълним амбициозните си цели за цялата година”, заяви Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на “Еврохолд”.

В момента компанията води преговори за покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас (виж долу), след като получи статут на ексклузивен купувач.

ЧЕЗ: Преговаряме с българския холдинг

Ръководството на ЧЕЗ в Прага преговаря с българския холдинг “Еврохолд”, на който да продаде активите си в страната след неуспешен опит за продажба към друга българска компания.

Това е потвърдил генералният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш в интервю за чешкото издание “Хосподарски новини”, цитирано от Ройтерс.

Чешката група планирала продажба на активите си не само в България, което е част от новата ѝ стратегия да се концентрира върху вътрешния си пазар в Чехия, съобщил Бенеш.

“В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата”, казал шефът на ЧЕЗ.

Новата стратегия ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти, както и върху модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги.

Той добавил, че тези продажби биха донесли на компанията “десетки милиарди крони”. ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си печалба до 75 млрд. крони, или 3,26 млрд. долара, за периода 2024 - 2025 г. През 2018 г. печалбата е била 49,5 млрд. крони.

През 2005 г. ЧЕЗ купи бившия филиал за дистрибуция и доставка на електроенергия “Електрика Олтения” в Румъния. Групата притежава и най-големия вятърен парк в Европа - Фънтънеле-Коджалак, който е с мощност 600 мегавата. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански