Влакът със 160 км/ч до морето блокиран от жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474573 www.24chasa.bg
Изграждането на скоростната жп линия, с която до морето ще се стига за 3 часа, ще се забави заради жалби по обществената поръчка. Част от трасето бе обновено, но остава да се направи отсечката Елин Плени-Костенец.

Ще правят отново класиране на оферти

Строителството на жп магистралата “Тракия”, която ще осигури влак от София до Бургас със скорост от 160 км в час, е блокирано заради жалби срещу избора на строители на участъка Елин Пелин - Костенец.

Той е най-скъпият от цялото трасе, прогнозната цена не 1,024 млрд. лв., парите идват от ЕС.

След редица жалби Комисията за защита на конкуренцията е отменила решенията на НКЖИ за избор на изпълнители.

За първия лот от участъка Елин Пелин - Костенец на стойност 554,1 млн. лв. на първо място бе класирано сдружението “Джен-Дуй ЖП Елин Пелин”. В него са турските компании “Дженгиз Иншаат Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети” и “Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджарет ве Санайи Лимитед Ширкети”. Офертата им бе за 498,8 млн. лв. КЗК отменя класирането и връща процедурата за продължаване от последното законосъобразно действие по нея.

За втория лот - от Вакарел до Ихтиман, с прогнозна стойност 116,154 млн. лв., регулаторът постановява, че трябва отново да се разгледа техническата част на офертата на консорциум “Салчеф - Гигастрой”, в който са италианските “Салчеф” и “Салчеф Конструциони Едили е Феровиарие” и българската “Гигастрой”. Те бяха класирани на първо място с цена от 126,395 млн. лв.

Жалбите са от “Евро път” (ВДХ АД, “Инжстройинженеринг”, “Битумина - България”), от сдружение Елин Пелин - Костенец 2018”, в което са “ПСТ Груп” ЕАД и “СЕТ Къмпани”.

Жалба на “Щрабаг Джи Пи Рейл 2017”, които са класирани на второ място, отменя старта на строителството на третата отсечка - от Ихтиман до Костенец, чиято прогнозна стойност е 354,045 млн. лв.

Първи бе класиран консорциум “Булрейл 2018 г.” с цена от 283,8 млн. лв.

В него са китайската “Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани” и българската “Трейс - София”.

КЗК отменя като незаконосъобразен избора на изпълнител и връща преписката до етап разглеждане на техническото предложение на “Булрейл 2018”, при спазване на задължителните указания, дадени в решението им.

Изграждането на скоростната жп линия, с която до морето ще се стига за 3 часа, ще се забави заради жалби по обществената поръчка. Част от трасето бе обновено, но остава да се направи отсечката Елин Плени-Костенец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана