Влакът със 160 км/ч до морето блокиран от жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474573 www.24chasa.bg
Изграждането на скоростната жп линия, с която до морето ще се стига за 3 часа, ще се забави заради жалби по обществената поръчка. Част от трасето бе обновено, но остава да се направи отсечката Елин Плени-Костенец.

Ще правят отново класиране на оферти

Строителството на жп магистралата “Тракия”, която ще осигури влак от София до Бургас със скорост от 160 км в час, е блокирано заради жалби срещу избора на строители на участъка Елин Пелин - Костенец.

Той е най-скъпият от цялото трасе, прогнозната цена не 1,024 млрд. лв., парите идват от ЕС.

След редица жалби Комисията за защита на конкуренцията е отменила решенията на НКЖИ за избор на изпълнители.

За първия лот от участъка Елин Пелин - Костенец на стойност 554,1 млн. лв. на първо място бе класирано сдружението “Джен-Дуй ЖП Елин Пелин”. В него са турските компании “Дженгиз Иншаат Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети” и “Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджарет ве Санайи Лимитед Ширкети”. Офертата им бе за 498,8 млн. лв. КЗК отменя класирането и връща процедурата за продължаване от последното законосъобразно действие по нея.

За втория лот - от Вакарел до Ихтиман, с прогнозна стойност 116,154 млн. лв., регулаторът постановява, че трябва отново да се разгледа техническата част на офертата на консорциум “Салчеф - Гигастрой”, в който са италианските “Салчеф” и “Салчеф Конструциони Едили е Феровиарие” и българската “Гигастрой”. Те бяха класирани на първо място с цена от 126,395 млн. лв.

Жалбите са от “Евро път” (ВДХ АД, “Инжстройинженеринг”, “Битумина - България”), от сдружение Елин Пелин - Костенец 2018”, в което са “ПСТ Груп” ЕАД и “СЕТ Къмпани”.

Жалба на “Щрабаг Джи Пи Рейл 2017”, които са класирани на второ място, отменя старта на строителството на третата отсечка - от Ихтиман до Костенец, чиято прогнозна стойност е 354,045 млн. лв.

Първи бе класиран консорциум “Булрейл 2018 г.” с цена от 283,8 млн. лв.

В него са китайската “Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани” и българската “Трейс - София”.

КЗК отменя като незаконосъобразен избора на изпълнител и връща преписката до етап разглеждане на техническото предложение на “Булрейл 2018”, при спазване на задължителните указания, дадени в решението им.

Изграждането на скоростната жп линия, с която до морето ще се стига за 3 часа, ще се забави заради жалби по обществената поръчка. Част от трасето бе обновено, но остава да се направи отсечката Елин Плени-Костенец.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане