ВМРО взе мандат от ГЕРБ, Слабаков грабва второто кресло с преференция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474735 www.24chasa.bg
Повече от половината гласували българи са отбелязали преференция.

Последно: ГЕРБ с 6 евродепутати, БСП с 5-има, ДПС с 3-ма, ВМРО с 2-ма и 1 от “Демократична България”

Станишев се изстреля втори след Елена с личен вот

При победителите най-много преференции, но без размествания

До пренареждане в списъка със 17-имата български депутати доведоха преференциите и методът на дробните остатъци при разпределението на мандатите.

Две са големите новини според неофициалните, но окончателни резултати - Сергей Станишев се изстрелва на 2-о място в червената евролиста, веднага след водачката Елена Йончева, а Андрей Слабаков от 4-а позиция минава на 2-а в листата на ВМРО, след Ангел Джамбазки. На нея бе поставен настоящият депутат в Народното събрание и организационен секретар на партията Юлиан Ангелов.

Именно благодарение на подадения за актьора личен вот от близо 10 хил. гласа той поднася най-голямата изненада с победа във финалните метри. Вчера следобед стана ясно, че ВМРО ще получи две, а не едно кресло. И то за сметка на ГЕРБ.

Изчислени според 100% обработени протоколи, дробните мандати на партиите са следните:

ГЕРБ - 6,19

БСП - 4,84

ДПС - 3,30

ВМРО - 1,47

ДБ - 1,21

Мандатите се преразпределят на принципа на най-големия остатък. В случая най-голям остатък има БСП и затова от 4,84 местата ѝ веднага се закръглят на 5.

Следващият по големина остатък е този на войводите (0,47), той е по-висок от този на ГЕРБ (0,19) над сигурните 6 кресла. Затова не ГЕРБ получава седмо кресло, а хората на Красимир Каракачанов - второ.

Повече от половината гласували българи са отбелязвали в кръгчето пред любимия си кандидат - 53%. Но

единствените,

довели до

разместване

в листите,

са преференциите в БСП и ВМРО.

Според Изборния кодекс прагът за пренареждане на имената на евровот е 5% от общия брой гласове за съответната листа. Така за партия ГЕРБ, за която гласуваха 574 417 души общо, прагът за пренареждане на листата са 28 720 гласа.

Най-много личен вот е събрала водачката на листата Мария Габриел, съобщиха от ГЕРБ, но до късно вчера още нямаха точния брой преференции. Силна кампания е направила и Лиляна Павлова, но и тя не измества синия Александър Йорданов.

Любопитен резултат регистрира настоящият депутат в Народното събрание от град Раковски Младен Шишков. Той не е сред най-популярните имена на ГЕРБ, но явно католическата общност е гласувала специално за него, защото има близо 12 хил. преференции, разказват съпартийци и се шегуват: “Това

беше кандидатът

на папата”

Най-чакана бе развръзката на интригата в БСП - може ли Станишев да измести от първата позиция бившата си приятелка Елена Йончева.

Лидерът на ПЕС вече има една история с пренаредена листа - първоначално изобщо не бе в списъка на Корнелия Нинова, но успя да спечели с личен вот на червения пленум 5-ото място в нея. По предварителните данни от протоколите на изборните комисии до 17 ч вчера Станишев има близо 30 хил. лични предпочитания.

Прагът за събрани преференции в БСП, над който се размества листата, са 22 500 гласа (при подкрепа от 450 005 души). Така личният резултат изстреля Станишев на втората позиция. Войната на преференции обаче печели Елена Йончева с над 77 хил. персонални гласа.

На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а пети ще е Иво Христов.

Много

преференции е

събрал и

Велизар Енчев -

над 19 хил.,

но те не са му достатъчни за придвижване напред. Същата е ситуацията и при зам.-шефката на БСП Деница Златева, която е четвърта по личен вот, но остава на 7-о място в листата и съответно извън Европарламента.

“Гордея се, че БСП е партията с най-много преференции, най-демократичната партия, това е положителен факт.” Този коментар направи пък соцлидерката Корнелия Нинова на въпрос за преференциите на Станишев.

Въпреки очакванията за размествания в списъка на “Демократична България” и сравнително ниския праг - 5787 гласа (при 115 750 общо подадени за листата), там преференциите не сработиха и водачът Радан Кънев отива евродепутат.

За ДПС прагът е 15 185 гласа (при 303 714 души общо), но това е единствената партия, която директно заяви още преди началото на кампанията, че преференциите в нейната листа няма да важат. Въпреки това 36% от гласоподавателите ѝ също са отбелязвали в кръгчетата - най-вероятно пред тези на лидера Мустафа Карадайъ.

Андрей Слабаков: Няма да продам доверието на хората! Съпругата си няма да взема в Брюксел - тя има да играе в представления

“Очевидно някои хора ми имат доверие и им обещавам, че няма да го продам, както направиха някои от другите български депутати. Аз съм от хората, които говорят това, което мислят. Смятам да защитавам само и единствено интересите на България. Каквото съм казвал, това съм и правил. Никога не съм подвеждал някого и съм изключително благодарен, че хората ми вярват.”

Това бе първият коментар на Андрей Слабаков, когато вчера неофициално, но окончателно стана ясно, че получава кресло в новия Европарламент. Там обаче няма да го придружи Ернестина Шинова. “Не мога да замина със съпругата ми, защото тя има да играе в представления, а и не само. Няма как, но пък когато е свободна, се надявам да идва да ме вижда, или когато аз мога, да се връщам в България”, обясни той пред “24 часа”.

“Освен това обещавам това, което говоря в Брюксел, да го говоря и в София, защото има много голям проблем с една част от другите евродепутати, които едно говорят в Брюксел, а друго - у нас”, добави актьорът.

Мария Габриел ще е евродепутат от 1 юли до октомври

След като се структурира новата Европейска комисия, на нейно място влиза следващият в листата на ГЕРБ - Лиляна Павлова

Кристина Кръстева

Еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел ще вкара с един депутат повече от избраната бройка, след като освободи мястото си в Европейския парламент, за да се върне комисар наесен.

Тя е

сигурен представител

и в следващото

правителство на Европа,

независимо дали ще го оглавява Манфред Вебер, Франс Тимерманс или друг, научи “24 часа” от средите на управляващите. Освен че завършва силен мандат като член на Европейската комисия и че е възприета изключително добре сред всички ръководни фактори на съюза, тя се доказа и на национално ниво на изборите в неделя, като спечели и много лични преференции начело на евролистата на ГЕРБ.

Така че независимо дали Европейската комисия остане за десния Вебер при разпределението на четирите ключови позиции в ЕС и независимо какъв ресор ще получи страната ни (не е изключено да е различен от досегашния), Мария Габриел ще е еврокомисар и в следващите 5 години.

На 1 юли обаче тя ще

започне мандата като

европейски депутат.

Тогава се събира за първи път новият Европейски парламент в Страсбург. Заседанието ще открие най-възрастният му член.

През септември Европейският парламент ще изслуша номинираните за европейски комисари от страните членки. А финално новата Европейска комисия ще се структурира през октомври.

Тогава на мястото на Мария Габриел в Европейския парламент ще влезе Лиляна Павлова. В момента тя е депутат в българското Народното събрание - завърна се на банката след закриването на оглавяваното от нея Министерство на българското европредседателство. Павлова е

събрала

значителни

преференции,

но недостатъчно, за да се изкачи с една позиция нагоре - хипотеза, при която под чертата до есента щеше да остане Александър Йорданов от квотата на СДС. Така някогашният шеф на българския парламент сега влиза в Европейския от раз.

По схемата с Павлова през есента на 2017 г. в Европейския парламент влезе Асим Адемов, след като Мария Габриел бе номинирана и избрана единодушно за български еврокомисар.

В ГЕРБ са изключително учудени от публикация в западна медия, според която бившият български член на Европейската комисия, а сега директор в Световната банка Кристалина Георгиева е вариант за наш представител и в следващата ЕК. Това е изключено, категорични са управляващите. Нито в плановете на ГЕРБ, нито на ЕНП влиза вариант, при който Георгиева заема отново позицията в Брюксел.