“24 часа” иска поправка срещу цензурата на ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7474752 www.24chasa.bg

В ГЕРБ още не са готови, дори след като Борисов обяви забраната за лицемерна

Забраната за публикуване на данни от екзитпол е лицемерна и дава основа за пускането на фалшиви новини в деня на вота. Такова искане за промяна в Изборния кодекс ще внесе “24 часа” в Народното събрание в сряда, първия работен ден след изборите.

В деня на евроизборите 26 май електронното издание на “24 часа” бе подложено на цензура от ЦИК, защото публикуваше прогнози на експерти за изборните резултати. И реално не нарушаваше забраните на Изборния кодекс. ЦИК обаче не предприе нищо срещу електронни издания, които съобщаваха данни на социологическите агенции или някакви собствени измислени данни, скрити зад автомобилни състезания, манджи и надбягване с разноцветни животни.

Забраната е лицемерие, категоричен бе премиерът Бойко Борисов, попитан от репортери на “24 часа” в деня на вота.

“Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния монет на избирателя”, бе и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров.

Подкрепиха ни шефката на НС Цвета Караянчева, по-скоро за отпадане на забраната са лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ВМРО Красимир Каракачанов.

Темата още не е на дневен ред в правната комисия, каза в понеделник наскоро избраната шефка на комисията Анна Александрова. Тя обясни пред “24 часа”, че не би искала на този етап да подвежда медиите с каквато и да е предварителна информация каква поправка евентуално ще бъде внесена.

Засега от коментар се въздържа и лидерката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Нейни колеги от мнозинството признават, че дори след коментара на партийния им лидер Бойко Борисов позициите на депутатите все още са разнопосочни.

“24 часа” вече веднъж внесе официално искане до депутатите за отпадане на забраната. И такава поправка бе внесена от депутатката от ГЕРБ Диана Саватева в началото на 2019 г. Текстът бе одобрен първоначално. Впоследствие заради игри с кворума обаче ГЕРБ се съгласиха забраната да остане. А както се оказа, на среднощното си заседание през февруари депутатите дори са я разширили - на медиите вече е забранено да публикуват данни и на профилите си в социални мрежи. Нещо, което е позволено за всеки, който не е медия. (24часа)

Медии, санкционирани от ЦИК

за забраната: Парадокс и абсурд

В изборния ден Централната избирателна комисия издаде решение, с което нареди на “24 часа” незабавно да премахне от интернет страницата 24 часа.bg публикуваните данни и да преустановим публикуването на данни за резултатите от гласуването в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. Тъй като сме хора, които спазват законите винаги, се подчинихме на указанията на ЦИК.

Шест медии ще бъдат глобени заради публикуване на данни за резултатите от гласуването в изборния ден, става ясно от публикуваните решения на сайта на Централната избирателна комисия. Указания за премахване на данните обаче бяха дадени от ЦИК за сайта на “24 часа”. Така комисията ни цензурира. На “Епицентър”, който цял ден съобщаваше данните като автомобилно състезание, бе наложена само глоба, но не и указание за незабавно премахване на данните. До редакционното приключване на броя в официалния сайт на ЦИК нямаше съобщение санкция да е била наложена на олигархичния сайт “Клуб Z”.

Ето как коментираха това от две от медиите.

Никола Костадинов, главен редактор на dir.bg:

Абсурдно е да приветствам забрана над достоверната информация

Като журналист е абсурдно да приветствам каквато и да е забрана за разпространяване на достоверна информация. Dir.bg е най-големият и авторитетен информационен портал в България и за нас на първо място стоят интересите на аудиторията ни - 1,5 млн. потребители, както ги определят. Няма как да не информираме по време на изборен ден. Това ни е работата и читателите го очакват от нас. А дали обявяването на междинни резултати влияе на решението на избирателя, може да видите отговорите във всяка анкета по темата - от dir.bg през 24chasa.bg, до която пожелаете. Особено при битка на твърди ядра, каквато видяхме сега, да търсим влияние на допитването за неделния отдих, е, да не обидя някого, най-малко смехотворно. Уважаваме законите на страната, но не мислим, че сме ги нарушили с въпроси кой, как и къде прекарва деня си.

Според мен категорично трябва да отпадне забраната за обявяване на екзитполовете. На първо място сме журналисти и авторитетни медии. И dir.bg, и 24chasa.bg разпространяваме само достоверна информация, не могат да ни го забранят. А дори и да могат, съгласим ли се с това, сме мъртви като журналисти.

Велислава Попова, главен редактор на dnevnik.bg:

Парадокс е, че ЦИК глобява само по сигнали

Позицията на “Дневник” винаги е била, че предварителни данни в изборния ден трябва да могат да бъдат съобщавани, защото всеки има право на информирано решение - и когато гласува. Защо партиите се страхуват резултатите да са видими?! Необяснимо и нелогично е. Те следят данните през целия ден, а за някои от тях знаем, че могат да контролират дори броя на избирателите си по секции - колко и кога да гласуват. Но не искат останалите граждани да са информирани. Може би е част от общата им нагласа - нещата да се случват непрозрачно и с възможности за контрол.

Другият аргумент, че така ще се разпространяват фалшиви новини, е лесно оборим - достатъчно е да се предвиди, че могат да се публикуват данни само от агенциите, регистрирани в ЦИК да правят проучвания пред секциите.

Този път ГЕРБ почти заблудиха медиите, че забраната отпада, и се отказаха от решението си буквално в последния момент, след преговори с ДПС за кворум. Дали умишлено, или в суматохата е прокарано допълнително ограничение за социалните мрежи (от НФСБ), формулирано неясно и непълно. Тоест депутатите освен че се опитват да въвеждат все по-голяма непрозрачност, го правят и некачествено.

Ние потърсихме начин отново да съобщаваме данните, без да нарушаваме закона, и преценката ни беше, че YouTube и чатът във Viber не попадат под забраната. Ще оспорваме акта на ЦИК за нарушение.

Другият парадокс е, че ЦИК проверява само по сигнали и това не гарантира, че законът се прилага еднакво спрямо всички медии. Това се случва за пореден път.

Надявам се, че политиците, които заявиха, че подкрепят прозрачност на данните, няма да се отметнат отново от думите си и след разговори с медиите ще има поправки в ИК преди местните избори наесен.