48 хил. инвалиди са поискали оценка за помощи от държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7476501 www.24chasa.bg

Над 48 хил. хора с увреждания вече са подали заявления и чакат да им се направи оценка на потребностите. С нея те ще получат личен асистент и помощни средства от държавата. От тях 314 вече са получили такава от социалните експерти. 

До края на  април месечна финансова подкрепа са получавали общо 633 000 души с трайни увреждания, съобщиха от агенцията за социално подпомагане.  Почти 13 000 души получават най-високия размер – 198,36 лв. Около 6200 пък са получили целеви помощи, като на 5000 вече отпусната целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. 

Данните са били представени на кръгла маса „Сътрудничество между държавата и неправителствения сектор при прилагането на новата нормативна уредба, свързана с правата на хората с увреждания“. Организатор  бе Агенцията за социално подпомагане, (АСП), на дискусията бяха и социалният министър Бисер Петков и представители на национално представените организации на и за хора с увреждания и различни експерти.

В лицето на  представителите на организациите от неправителствения сектор  Агенцията вижда добри партньори и коректив на действията на държавната власт, казала на форума Румяна Петкова, изпълнителен директор на АСП.

Социалният министър Бисер Петков е обяснил, че е необходима оценка и анализ на работата по изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от подкрепа на хората с увреждания. „Очакваме да получим обратна връзка как протича процесът на терен, за да можем в по-далечна перспектива при необходимост да пристъпим към промени в нормативната база“, казал Петков.

След като бъде направена оценката на действащото законодателство, ще бъде направена допълнителна информационна кампания с участието на АСП, на неправителствените организации и на общините в ролята им на доставчици на социални услуги. Целта е допълнително разясняване на процеса по изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите, в помощ на хората с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата