48 хил. инвалиди са поискали оценка за помощи от държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7476501 www.24chasa.bg

Над 48 хил. хора с увреждания вече са подали заявления и чакат да им се направи оценка на потребностите. С нея те ще получат личен асистент и помощни средства от държавата. От тях 314 вече са получили такава от социалните експерти. 

До края на  април месечна финансова подкрепа са получавали общо 633 000 души с трайни увреждания, съобщиха от агенцията за социално подпомагане.  Почти 13 000 души получават най-високия размер – 198,36 лв. Около 6200 пък са получили целеви помощи, като на 5000 вече отпусната целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. 

Данните са били представени на кръгла маса „Сътрудничество между държавата и неправителствения сектор при прилагането на новата нормативна уредба, свързана с правата на хората с увреждания“. Организатор  бе Агенцията за социално подпомагане, (АСП), на дискусията бяха и социалният министър Бисер Петков и представители на национално представените организации на и за хора с увреждания и различни експерти.

В лицето на  представителите на организациите от неправителствения сектор  Агенцията вижда добри партньори и коректив на действията на държавната власт, казала на форума Румяна Петкова, изпълнителен директор на АСП.

Социалният министър Бисер Петков е обяснил, че е необходима оценка и анализ на работата по изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от подкрепа на хората с увреждания. „Очакваме да получим обратна връзка как протича процесът на терен, за да можем в по-далечна перспектива при необходимост да пристъпим към промени в нормативната база“, казал Петков.

След като бъде направена оценката на действащото законодателство, ще бъде направена допълнителна информационна кампания с участието на АСП, на неправителствените организации и на общините в ролята им на доставчици на социални услуги. Целта е допълнително разясняване на процеса по изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите, в помощ на хората с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.