Би Ти Ви влиза в новото студио навръх 19-ия си рожден ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7476668 www.24chasa.bg
Виктория Петрова и Юксел Кадриев в новото студио СНИМКА: БИ ТИ ВИ

11 видеостени, 7 от които са с 4K резолюция, а една от тях е тъч скрийн, технология за добавена реалност от последно поколение, четири камери с 4К сензори и кран са само част от новото студио на Би Ти Ви, от което на 1 юни ще бъде излъчена централната емисия.

Така телевизията ще отбележи и 19-ия си рожден ден. На същия ден през 2000 г. тя тръгна в българския ефир. 

От студиото, което е с 360-градусов сет, първоначално ще се излъчват всички емисии новини, спорт, прогнозата за времето и предаването “Тази сутрин”. Също и финалът по bTV Action на най-големия европейски клубен турнир УЕФА Шампионска лига с историческия сблъсък между английските отбори “Ливърпул” и “Тотнъм”.

То ще работи с енергийно ефективно LED осветление от последно поколение, което изисква по-малко електричество и климатизация.

Новото студио е най-мащабният технологичен проект, внедрен в Би Ти Ви от самия старт на телевизията, каза Флориан Скала, главен изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медия груп".

Създадено е от световната компания за дизайн и архитектура "Вийч и Вийч" (Veech x Veech) - пионер в синергията между архитектурата и медийните технологии от ново поколение. Компанията е носител на десетки международни награди, работила е за "Ал Джазира" и австрийската медийна корпорация ORF.

"За нас новото студио е мястото, където се срещат журналистиката, новите технологии и съвременният дизайн. През последните пет години в редакцията тече процес на интеграция между всички предавания и платформи. Това е и основата, на която са подчинени обликът и функционалностите на новото студио.

За да изберем изпълнител на проекта, проведохме международен конкурс, на който поканихме да участват най-добрите дизайнерски бюра в света. За нас е привилегия, че успяхме да привлечем в България "Вийч и Вийч", известни с революционните си проекти на световния пазар. Дизайнът, който създадоха за нас, е значима стъпка напред за телевизионната индустрия в цяла Европа", каза Венелин Петков, директор "Новини, актуални предавания и спорт" на "Би Ти Ви Медия груп".