Следи от Дракула в Свищов откри проф. Николай Овчаров (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7479462 www.24chasa.bg

Само десет дни след старта на археологическите проучвания на средновековната крепост "Калето" в Свищов, проф. Николай Овчаров съобщи, че са открити първите артефакти за пребиваването на граф Дракула в укреплението.

Според археолога находките свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, по-известен като Дракула, през 15 в.

"Тук се разиграват епични битки през 15-16 в., когато е големият сблъсък между Османската империя и Влашкото воеводство. През зимата на 1461 г. Влад Цепеш обсажда крепостта и я превзема след тежка битка, в която, както пише самия той в едно свое писмо, са убити 410 турци, част от тях по неговия любим начин - с набиването на кол. По всяка вероятност тази зима на 1461- 1462 г. е изкарал именно тук в свищовската крепост", смята проф.Овчаров. Има местна легенда, че той е имал жена и дори наследник в Свищов, но тя е от ново време и не е подкрепена с факти, казва археологът.

При разкопките са открити малки оловни гюленца за кулеврини. Това са едни от първите оръдия, характерни до 15-16 в. "Тези гюллета ни показват именно тези сблъсъци между Дракула и османците", подкрепя тезата си археологът.

Изключителен интерес представлява и откритият частичен надпис на I Италийски легион, датиран от 4 в.. "Нашата хипотеза е, че става дума за последния период от присъствието на римляните в този район. Към 4-5 в. в следствие на варварските нашествия легионният лагер Нове става незащитим, изоставен е и тогава се изгражда късноантичната крепост", обяснява Овчаров.

Историята на свищовската крепост е много дълга и разкриването й дава потенциал тя да се превърне в интересен обект на културния туризъм. Замъкът над Дунав е изобразен в три гравюри от началото на 19 в., които днес се пазят във Виена. Според описание на османски пътешественик от 17 в. крепостта е имала 7 кули, резервоар за вода, къща за коменданта, джамия, която вероятно е издигната върху християнска църква, раказва проучвателят. От българския период 13-14 в., са открити монети на Иван Александър, Иван Шишман, византийски императори, керамика.

Проучванията ще продължат 1 месец и са финансирани с 30 хиляди лв. от община Свищов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,