Отчуждаване няма да се спира заради жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7480862 www.24chasa.bg

Отчуждаването на имоти с национално значение няма да спира заради жалби. Това решиха депутатите в сряда, отхвърляйки ветото на президента Румен Радев върху Закона за държавната собственост.

Промените бяха приети на второ четене на 15 май, като бяха внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а ветото беше наложено на 23 май.

Окончателно приетите текстове предвиждат при изграждането на индустриални зони и технологични паркове земи да могат да се отчуждават, без жалбите да спират изграждането. Условието е те да бъдат обявени от Министерския съвет за национален обект. Това става с предложение на министъра на икономиката.

В мотивите на ветото Радев посочва, че “се създава риск прилагането по изключение на предварителното изпълнение да се превърне в правило”.

Намалява се и срокът, в който при постъпване на искане за отчуждаване съдът да може да разпореди предварително изпълнение - сега е 30 дни, а вече ще е 7.

Инвеститорът ще дължи и гаранция - една трета от внесеното обезщетение. След внасянето ще може да влезе във владение и да получи разрешение за строеж.

За започване на изменение на кадастралната карта и регистри за територии, в които попадат повече от 50 поземлени имота, уведомяването на заинтересованите лица ще се извършва чрез “Държавен вестник”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко