Три топбанки ще финансират “Еврохолд” за сделката с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7480872 www.24chasa.bg
АСЕН ХРИСТОВ

Три западни инвестиционни банки е избрал “Еврохолд” да участват във финансирането на сделката за активите на ЧЕЗ в България. Това съобщава чешкият в. “Лидове новини”.

Холдингът има статут на ексклузивен купувач в преговорите с ЧЕЗ. Асен Христов - председател на надзорния съвет на “Еврохолд”, заявява, че са се обърнали към седем банки. Пет от тях били готови да участват в проекта, три са избрани на финала. “Това са западни инвестиционни банки, които са в топ 10”, уточнява Христов. Той не посочва кои са финансовите институции, тъй като все още не са финализирани договорите, върви процедурата на получаване на писмата за ангажименти, които да се представят пред ЧЕЗ.

Христов отрича холдингът да смята да ползва руско финансиране. В сделката няма руски пари и руско влияние, обявява той.

Шефът на надзора казва още, че ще създадат дъщерно дружество за бизнеса на ЧЕЗ, което ще е 100% на “Еврохолд”.

“Вече обявихме увеличение на капитала чрез обявяване на привилегировани акции, които имат преференциални права при разпределението на печалбата. С това ще получим около 80 млн. евро. Имаме предварително договорен мецанин кредит, заедно двете финансирания трябва да осигурят 120-130 млн. евро. Останалата част от парите за сделката ще дойдат от банките”, пояснява Христов. Според чешките медии нейната стойност е около 320 млн. евро.