С 14 лв. повече ще вземат болниците за спешен пациент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7480957 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Увеличението е с част

от отпуснатите от

правителството 50 млн. лв.

Болниците, които лекуват спешни пациенти, но след това не остават при тях за болнично лечение, ще получават с близо 50% повече средства за извършената спешна дейност. Това предвижда проект на здравното министерство за изменение на наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Той е качен за 14-дневно обществено обсъждане.

Досега се заплащаше по 30 лв. на преминал и отчетен пациент, а сега сумата е повишена до 44 лв. Договор с МЗ да получават такава субсидия са сключили 43 болници.

Увеличение се предвижда и за дейности по лечение, рехабилитация и проследяване на болните от туберкулоза и обхващане на контактни лица, както и продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с неспецифични белодробни заболявания като хроничен бронхит и ХОББ. Там увеличението е между 2 и 15 лв. за различните дейности.

Субсидията за психиатричните клиники става между 35 и 46 лв. за леглоден на пациент, сега е между 30 и 40 лв.

Актуализацията се прави заради нарасналите разходи за персонал, лекарства, ток, парно и други консумативи, посочва в мотивите си министър Кирил Ананиев. Парите са от 50-те милиона, отпуснати допълнително от МС преди месец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.