Цацаров призова Панов заедно да реформират съдебната карта (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7481025 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВКС Лозан Панов стоят един до друг на заседанията на пленума на ВСС. СНИМКА: Румяна Тонeва

Главният прокурор Сотир Цацаров призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на съдийската колегия на ВСС за общ диалог за реформа на съдебната карта и по отношение на съдилищата.

“Без да се намесвам в работата на съдилищата, нека се дискутира необходими ли са промени в съдебната карта не само за прокурорите, защото у нашите магистрати е формирано много силно убеждение, че обект на реформа са само те”, заяви главният прокурор на вчерашното заседание на ВСС. Миналата година прокурорската колегия на ВСС стартира подобна реформа, като закри 11 районни прокуратури. На тяхно място откри териториални отделения. Сега предстои нова реорганизация на районни прокуратури.

“Да спрем само да констатираме проблемите. Двете системи, макар и независими една от друга, са свързани. Правораздаването е свързано. Дайте да опитаме да действаме заедно, престрелките не носят ефект”, заключи главният прокурор.

Преди това правосъдният министър Данаил Кирилов, който води заседанията на пленума на ВСС, поиска Лозан Панов да редактира годишния си доклад за съдилищата за 2018 г. Кирилов изрази несъгласие с констатации за законодателни промени, коментирани в доклада. Съдебни кадровици обясниха на министъра, че няма законова възможност за редакция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.