В Румъния папа Франциск ще използва специално разработен за него папамобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/7481818 www.24chasa.bg
Папа Франциск СНИМКА: РОЙТЕРС

Папа Франциск ще използва по време на посещението си в Румъния папамобил, който е бил специално разработен за него на основата на модела на Дачия - Дъстър, информира в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Службата за сигурност и охрана, която отговаря за сигурността на висшето държавно ръководство и на високопоставени гости от чужбина, публикува първите снимки на румънския папамобил, разработен от завода Дачия и от Службата за сигурност и охрана в съответствие със специфични мерки за сигурност.

"Румънският папамобил е разработен в резултат на подробен анализ на посещенията на папа Франциск в други държави, които съгласно традицията са предоставили на Светия отец по време на пътуванията автомобили местно производство. Румънският папамобил е бил видян и одобрен от Негово светейшество", посочи Службата за сигурност и охрана.

"Дачия-Рено" са подготвили два папамобила, като единият е резервен. Според някои източници папамобилите ще заминат след визитата в Румъния за Ватикана, но тази информация не е потвърдена официално, отбелязва "Адевърул".

Освен това румънското правителство промени Закона за движение по пътищата заради посещението на папа Франциск, съобщава още "Адевърул". По искане на Ватикана румънското правителство одобри изключение, което позволява автомобилите, предоставени от румънска страна за визитата, да имат един и същи регистрационен номер, който се използва от Ватикана, както и по време на посещения в чужбина. Службата за сигурност и охрана ще може временно да постави на въпросните автомобили обичайния регистрационен номер за колите, използвани от папата. Най-вероятно това ще бъде SCV 1 (Status Civitatis Vaticanae 1), който ще бъде изписан на бял фон с червени букви и цифри, и ще бъде валиден в периода 27 май - 7 юни. Този регистрационен номер е поставян обикновено на автомобилите, използвани от папата по време на посещения в чужбина, посочва "Адевърул". Във Ватикана Светият отец е виждан доста често с Форд Фокус с регистрационен номер SCV 00919.

Румънският вестник отбелязва, че не за първи път папа Франциск използва скромни автомобили по време на визити в чужбина. Преди три години в Армения Светият отец се придвижваше с бял Логан, който в бившето съветско пространство се продава под марката Рено. Тогава прессекретарят на Ватикана Федерико Ломбарди уточни, че автомобилът е бил избран нарочно, тъй като папа Франциск иска да се приближи до обикновените хора и не желае да пътува в разкоша, типичен за държавните глави.

Папа Франциск пристига днес в Румъния на апостолическо пътуване, което ще продължи до 2 юни. По време на визитата той ще посети градовете Букурещ, Яш и Блаж, и богородичното светилище Шумулеу Чук в град Миеркуря Чук в Трансилвания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина