Деца ще създават свои анимационни герои и ще снимат филмче в “Музейко”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7482703 www.24chasa.bg
Бистра Кирова СНИМКА: Румяна Тонeва

Това са истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Бистра Кирова и детския музей “Музейко”. Ако искате детето ви да твори и експериментира, заведете го в Maker Space, където ще може да снима свое анимационно филмче. А ако искате да навлезе по-дълбоко в света на науката и игрите, запишете го на Лятната академия, която започва от 10 юни, на страницата на “Музейко” - www.muzeiko.bg.

На 1 юни входът ще е свободен за всички деца, очакват ги много изненади.

Децата обожават да гледат анимационни филмчета. Колко по-вълнуващо обаче би било, ако могат да си направят сами анимация - в новата работилница Maker space в интерактивния детски музей “Музейко” ще получат тази възможност. Ще могат да си изработят собствени герои от пластелин, дървени фигури или хартия, както и среда, в която те да оживеят. След това хлапетата ще заснемат сами своята кратка анимация с измислен от тях сценарий.

Това е втората тема, върху която малките ще творят, експериментират и сглобяват в специалното пространство Maker space. То отвори врати през февруари със създаването на летящи машини.

На помощ вече гостуваха авиоинженерът от авиобаза Граф Игнатиево Дилян Неделчев, който сглобяваше самолети с тях, както и диригентът Максим Ешкенази. Освен музикант той е летец и конструктор на дронове, който отлично може да обясни на хлапетата какво има в един дрон, как работи той и може ли хора да летят с него.

“Много е важно децата да се срещат с истинските личности. На 2 юни пристигат и авиомоделисти, които ще сглобяват модели. Тук искаме да научим децата, че може да се провалят, но трябва да опитат отново и да не се страхуват от неща, които им се струват невъзможни, защото това е начинът да стигаме до откритията”, казва Бистра Кирова, главният изпълнителен директор на “Музейко”.

Затова в Maker space, единственото подобно пространство в България, малките изобретатели работят с истински инструменти в контролирана среда - силиконов пистолет, отвертка, ножовки.

Новата тема “анимация” ще започне от 10 юни и ще продължи 3 месеца. Тя ще бъде достъпна и за децата, записали се за лятната академия на “Музейко”, която отваря врати на 10 юни. Провежда се всеки месец през лятото и трае 3 седмици.

“Основната насоченост е наука под формата на игри и проекти. Всяка година сменяме темата, защото си имаме редовни деца. Това лято едната основна тема ще е животни, разгледани през всяка една област на науката, а втората - експерименти. Затова едно дете може да бъде записано само 2 седмици. Академията е преди обяд, а следобед имаме спортна занималня, защото ни е ясно, че не може цял ден да се занимаваме с учене. С децата работят момчета, завършили НСА, заедно ходят до зоопарка, до Витоша, имат спортни занимания. Родителят може да избере дали да запише детето само сутрин или и следобед”, пояснява Кирова. Академията предлага и групи на английски език.

На 1 юни пък входът ще бъде свободен за всички деца, които ще могат да видят научни експерименти и презентации, както и много други изненади.

В “Музейко” се провеждат и постоянни научни работилници, артателиета като керамична работилница, има лаборатория за опити по физика, химия, биология. Общо постоянните инсталации са над 130, разположени на три етажа. Те пресъздават миналото с археология, геология и палеонтология, настоящето с природа, архитектура и строителство и бъдещето с околна среда, храни, комуникации, енергия и космос. Тук е и любимото място на малчуганите - единственият действащ планетариум в София.

В музея има и специален кът за най-малките - до 4 години, в който могат да развиват необходимите за тях умения като движение, разпознаване на цветове и форми. “Забелязваме, че все повече малки деца идват, и започнахме да добавяме дейности като четене на приказки, рисуване с ръчички и краченца, влизане в различни роли. Това ни е много важна група”, категорична е Кирова.

Детските градини също все повече проявяват интерес, редовно идват и организирани групи от училищата - от 1-и до 7-и клас. За тях се организират програми, съобразени с учебното съдържание - чрез интерактивни игри се усвоява и надгражда материалът от училище.

“Работим с много млади български учени, децата могат да се срещнат и да си поговорят с тях. Половината от нашия екип е насочен към образованието. Те са педагози и учени - физици, биолози, историци, хора, които с истинска страст говорят за това, което правят. Колкото по-млади са учените, толкова повече това въздейства на децата, те обичат да говорят с млади хора. Те се вдъхновяват и много често се случва, когато едно дете си тръгва, да обяснява на родителите си как иска да стане археолог, космонавт, химик. Това ни зарежда и ни кара да творим и да създаваме нови програми. Това е нещото, което поставя детските музеи като допълваща среда към конвенционалното образование”, твърди изпълнителната директорка.

Интерактивният музей помага на малките да общуват, анализират и работят в екип

“Малкото ми дете израсна в “Музейко” и виждам ефекта от това, че има достъп до този тип образование и хората, които са тук. И други родители споделят, че виждат разлика в начина, по който децата анализират, комуникират с връстниците си и работят в екип”, категорична е изпълнителната директорка на музея Бистра Кирова.

Фондация “Америка за България” се свързва с нея с молба тя да ръководи проекта. Кирова е опитен финансист, работила е 15 години в сферата - в Българо-американския инвестиционен фонд, в банка, като директор на лизинг, във фонд за междинно финансиране. Предложението за “Музейко” получава преди 7 години докато е по майчинството с второто си дете, което променя мисленето ѝ и тя решава да смени посоката и да се впусне в проект с кауза. Сега Кирова казва, че има три деца - дъщеря на 10 години, син на 7, а третото е “Музейко”.

20 истории, подкрепени от Фондация
20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа"

“Световна тенденция е дори в съществуващи музеи да се създават детски интерактивни кътове - в Африка, в Аляска, във всеки един континент има детски музеи. Неизбежно беше в даден момент това да се случи и в България”, разказва Бистра. И това се случва преди 3 години и половина - през октомври 2015 г. Това е един от най-големите проекти на Фондация “Америка за България” с инвестиция от 20 млн. долара. Едни от най-добрите дизайнери на интерактивни изложби и инсталации, специалисти от Ню Йорк и България, участват в създаването му.

Идеята е на Весела Герчева, която в момента отговаря за образователните програми и изложби в музея. Тя е археолог и е работила в детски музей в САЩ, което я вдъхновява да направи такъв и у нас. Благодарение на Фондация “Америка за България” това става възможно, защото навсякъде най-големият проблем за такива институции е финансирането. Първо, инвестицията е много голяма, и второ, никъде по света те не се издържат сами. “Приходите от билети и събития покриват около половината от разходите ни, което е нещо непонятно в България, докато на Запад се знае. Затова и може би сравнително късно у нас се появява такъв музей”, смята Кирова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него