Полицейският шеф на Силистра “изгоря” заради гранатата, която рани 3 деца (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7483035 www.24chasa.bg
Това е моментът, в който гранатата избухва и осколка от нея полита към децата на трибуната. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Юлиан Караславов е отстранен временно, вътрешният министър забрани взривни вещества при демонстрация пред граждани

Якето на най-пострадалото момиченце Катерина пламнало от осколка, в болница е

Три ранени деца, отстранен директор на МВР в Силистра и разследване на прокуратурата за причиняване на телесни повреди при работа с взривни вещества. Това е равносметката от инициативата на полицията и общината в града “Ваканция, здравей! Да играем безопасно”. Идеята е децата да се научат на безопасно поведение и уважение към закона.

В петък сутринта на стадиона “Доростол” се събират над 300 хлапета от детски градини и училища по случай края на учебната година и празника на детето 1 юни.

В 11 ч започва демонстрация на униформени от местната дирекция на МВР за това как се преследва и задържа престъпник. Кадри от екшъна се появиха часове след инцидента във фейсбук. На тях се вижда как полицейска кола и бус “преследват” кола с бандит. Тя спира на определено място пред трибуните на стадиона. След това маскирани полицаи излизат от буса и се струпват около него. Включва се и следово куче.

Водачът на командосите носи предпазен щит и групата приближава колата, в която има престъпник. Един от униформените хвърля светлинно-звукова граната под возилото и тя избухва. В този момент осколка от гранатата полита към трибуните.

Ранени са 3 момиченца

от детска градина “Иглика-2”. В същото време “акцията” на униформените продължава - те разбиват стъклото на колата, за да обезвредят престъпника.

“Децата са се намирали на 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Две 6-годишни момченца са получили

обгаряния по крайниците,

оказана им е спешна помощ и са били освободени. Трето момиченце, също на 6 г., е транспортирано в Русе, защото е с обгаряния между 10 и 20% по гърдите, краката и врата”, казват от прокуратурата в Силистра, която разследва инцидента.

“Състоянието на детето е стабилно, но е много стресирано. Изгарянето е 8 %. Не успя да обясни какво точно се е случило. Разбрахме само, че е пламнало якенцето му. Следващата превръзка ще е в понеделник, отново под пълна анестезия. Надяваме се да не се стигне до пластики и да овладеем положението. Децата са с нежна кожа и при тях обикновено изгарянията са по-дълбоки, но пък се възстановяват по-лесно при адекватно лечение”, казва д-р Наско Тютюнджиев от отделението по пластично възстановителна хирургия при УМБАЛ “Медика” - Русе, където е настанено най-пострадалото дете - Катерина. Майка ѝ разказа, че

учителката

се е намесила

много бързо

и е изгасила пламналото яке на детето. Катерина е поискала да й донесат любимата плюшена играчка в болницата. Родителите се надяват да се възстанови бързо и да се прибере вкъщи. 

Веднага след инцидента директорът на полицията в Силистра Юлиан Караславов е временно отстранен от длъжността със заповед на вътрешния министър Младен Маринов. Срещу него е образувано дисциплинарно производство. Главният секретар старши комисар Ивайло Иванов е разпоредил на Националната полиция проверка на случая.

“Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия при провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани”, казват още от МВР.

Състезанията “Ваканция, здравей! Да играем безопасно” са част от Националната програма “Работа на полицията в училище”. Организира се за поредна година и се провежда във всички областни дирекции на МВР преди 1 юни. Навсякъде има игри и демонстрации на работата на униформените, но за първи път се стига до инцидент с взривно вещество. В деня, когато бяха ранени трите деца в Силистра, във Варна е проведена същата кампания, но в залата на общината под формата на беседи, разкази и игри.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на