Майки на деца с увреждания отново протестират пред Министерския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7483607 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Майки на деца с увреждания отново протестират пред Министерски съвет. За БТА Вера Иванова от Инициативата "Системата ни убива", която е инициатор на протеста, организиран в социалните мрежи, коментира, че сега протестът им е за здравите деца в системата на социлното подпомагане - настанени в институции или приемни семейства вместо при свои близки или роднини. И този път протестът на майките на деца с увреждания е под надслов: "Да спасим децата от системата".

"Държавата влага огромен финансов ресурс за институции, които имитират семейства като по този начин обрича на геноцид биологичните родители, изпаднали в затруднение поради бедност", коментира Иванова.

Според нея деца се отнемат и сега. "Строг е контролът на съда, но само за тази година имаме около 20 съдебни решения, в които се посочва, че детето е отнето неоснователно. Същевременно всички тези социални работници продължават да работят в системата", каза още Вера Иванова.

Едно от протестните искания е именно за незабавното уволнение на директорите от системата на социалното подпомагане в случаите, в които необходимостта на мярката по извеждане на детето от биологичното семейство не се потвърди от съда.

Вера Иванова констатира, че подкрепата от страна на държавата вместо към биологичните родители е изцяло насочена към приемните семейства. Затова е и друго протестно искане, свързано с изработването на стратегия за семейството и детето.

С протеста си майките на деца с увреждания искат еднаква месечна подкрепа на децата в приемни семейства и тези отглеждани от близки или роднини. За да се случи това, те искат премахване на чл. 49 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. Според Вера Иванова децата, настанени при близки, получават помощ до 300 лв., докато тези при приемни семейства 300 лв. Преценката за размера на издръжката ставала по усмотрение на социалния работник. "Ние искаме еднаква финансова помощ, за да могат децата да не губят връзката със семейството и с близките си и да не е пречка бедността пред отглеждането им", обясни Иванова.

Тя каза още, че днес на протеста ще излязат деца, които са били в системата. "Ще говорят те - какво са преживели и какво са им причинили социалните. Крайно време е това безобразие да се спре. Протестът е за тях", каза още Иванова.

Предвижда се родителите да завършат своя протест пред сградата на Народното събрание. Там преди една година майките на деца с увреждания останаха на палатков лагер за повече от 8 месеца. Целта им бе реформа в социалната сфера в подкрепа на хората с увреждания. "Надявам се и този път социалното министерство и Народното събрание да ни чуят", посочи Иванова и допълни, че сега цялата им енергия е насочена към това да спасят здравите деца от системата.